HOME           ZEILEN

BURATOCHT JULI 2003
De Kanaaleilanden

Kapitein: Jean
Crew: Hedwig,Willy en Andrea

Zoals ieder jaar maakten we in juli een zeiltocht met de BURA. Dit keer naar de kanaaleilanden.
Het grootste van "The Channel Isles" is Jersey. Guernsey is het tweede grootste en maakt deel uit van "The Bailiwick of Guernsey" wat verschillende kleinere eilanden omvat: Alderney, Sark, Herm, Jethou,Brecqou en Lihou.
De eilanden hebben een eigen gouvernement, een eigen munt (Jersey Pound) en een eigen vlag. Maar, ze behoren nog tot Groot Britannië.


Vlag van Jersey
                 
Vlag van Guernsey

Jean, skipper en eigenaar van de Bura en Hedwig vertrokken al begin juli vanuit Oostende.

8 juli:
Zoals afgesproken komen wij,Willy en Andrea in Cherbourg aan boord.


9 juli:
Om te beginnen mogen we een dagje in Cherbourg blijven liggen wegens de mist.

10 juli:
Onze zeiltocht naar de eilanden kan beginnen, met als eerste doel Alderney.Zoals je op de foto's kan zien liggen de boten hier allemaal aan een boei. Je moet dus met een dinghy naar de wal. Er is een binnenhaventje maar je kan er alleen met hoogwater binnenvaren.
Het is heerlijk zomerweer.
De Braye Bay ligt beschut door de bekende golfbreker die 1,5 km in zee uitsteekt, het heeft een prachtig zandstrand maar het is er nogal toeristisch en druk. Alderney is slechts 5 km lang en 3 km breed; een flinke wandeling en je bent aan de andere kant van het eiland, waar het veel rustiger is en daarom niet minder mooi. Jean was al eerder in Alderney en herinnert zich hier een oude, gezellige pub "The Divers Inn". Om onze dag af te sluiten, loodst hij er ons 's avonds naartoe.

11 juli:
We zetten koers richting Beaucette.

Beaucette, Guernsey's Premier Marina ligt op het Noordoostelijk punt van het Eiland, in een kom van rotsen en niet te zien vanop het open water. Je moet goed navigeren en de aanwijzingen en betonning volgen om de ingang van de haven te vinden. Vòòr de haven liggen wachtboeien waar bezoekers kunnen wachten tot het water hoog genoeg staat en tot ze worden binnengeloodst. Binnenloodsen is geen overbodige luxe,de ingang is smal en maakt een scherpe bocht (zoals je op de foto's kan zien). Beaucette Marina is bijzonder duur, maar de moeite waard.

12 juli:

Vandaag zeilen-varen we naar St Peter Port. We blijven dus op Guernsey, alleen om te overnachten, want we willen verder via Jersey naar Granville (France).

13 juli:
We zetten onze tocht verder, overnachten in de haven St.Helier op Jersey. Morgen is het de Franse nationale feestdag. We willen dan in Granville zijn. Op onze weg terug blijven we langer op Jersey.

14 juli:

Vandaag zeilen we naar Granville. Dit Frans haventje willen we meepikken. Zoals in St.Malo is hier ook een groot tijverschil (wel 12 m). Port Hérel, is een getijdehaven met drempel,en valt niet droog. De andere haven komt volledig droog te liggen. Hier liggen vooral motorboten en kimkielers, maar ook andere boten, ze worden op alle mogelijke manieren gestut, of liggen gewoon in het slijk. Het was vandaag een prachtige zeildag. Het kanaal zag wit van de zeilboten en tot onze grote verbazing zagen we voor het eerst groepjes dolfijnen. Ze zwommen spelend en springend heel dicht, zelfs onder de Bura door en volgden de vloot zeilschepen in de tegenovergestelde richting. Een groot zeilschip met toeristen liep evenwijdig met ons Granville aan. Het was een tropische dag, om 23u 's avonds stonden we nog in topje en short te genieten van het overweldigende vuurwerk ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag. Een buitengewoon vuurwerk op het water met muzikale begeleiding.

15 juli:
De oude stad en "les remparts", de droogvallende haven, de rotsen, het strand met zwemdok, alles zorgt ervoor dat we een dag langer hier blijven.

16 juli:

We keren terug naar The Channel Isles, naar St.Helier op Jersey.
Jersey is het grootste van de kanaaleilanden met St Helier als hoofdstad. Het ligt meest zuidelijk, heeft de meeste zon en heel het jaar door een mild klimaat. Wie Jersey optimaal wil verkennen, moet het minstens twee keer doorkruisen. Zoals je kan zien op de foto's, zien baaien,stranden en havens er bij hoogwater totaal anders uit dan bij laagwater.
Ook hier,in St.Helier, moeten we weer eens wachten tot het water hoog genoeg staat, om de haven binnen te kunnen varen.

Terwijl we hier aangemeerd liggen, is er heel wat te zien. Rechts van de haveningang ligt een droogvallende haven waar boten op bokken liggen. We zien de Ferryboat met afbeelding van Victor Hugo van dichtbij. Hier in St.Helier blijven we een paar dagen liggen.

17 juli:
Jean en Hedwig waren al eerder op Jersey en hebben hier al veel moois gezien. Op hun aanraden gaan wij, Willy en Andrea, vandaag met de bus naar Gorey, een bijzonder mooi stadje met droogvallend haventje en met het Fort Mont Orgueil (het tweede verdedigingsfort hier op Jersey).
's Avonds hebben we nog net de tijd om te wandelen tot Elisabeth Castle (voor het weer ingepalmd wordt door het water).

18 juli:
Met een "hop on,hop off"-ticket trekken we eerst naar "The War Tunels", daarna volgen we de lokroep van het water, het strand, de baaien. We rijden naar St.Aubins Bay. 't Is hier buitengewoon mooi. Toch trekken we verder, we wandelen, 't is bijna klimmen, door smalle steile baantjes. Je komt hier praktisch niemand tegen, er staan weinig huizen, maar de natuur is mooi. We willen naar St Brelades Bay, maar lopen hopeloos verloren, geraken er niet en komen zo onverwacht terecht bij een fantastisch mooi baaitje dat onder aan een klif ligt: Portelet Bay.

19 juli:
We zetten onze tocht verder en zeilen naar Guernsey om er te overnachten.

20 juli:
Het einde van onze reis nadert.
Als voorbereiding voor de terugtocht zeilen we vandaag al naar Diélette(Frankrijk).

21 juli:
We zeilen terug naar Cherbourg en moeten rond de kaap "La Hague". We varen er met een tamelijk grote bocht rond, want Jean weet dat hier een stevige stroom en een rare golfslag kan staan. Hier komen verschillende stromen samen (het Kanaal, de Noordzee, de Atlantisch Oceaan). De boot is moeilijk te besturen, Hedwig blijft meestal aan het roer, er staat ook een vrij hevige wind. De Bura heeft vandaag zijn maximum snelheid overschreden, mede door de stroom en de wind. Jean heeft niet overdreven en het blijkt dat het nog veel erger kan.

22 juli:
Voor ons,W & A, zit de zeiltocht met de Bura er weer op.
Na een afscheid reizen we met de trein terug naar huis.
Jean en Hedwig zijn nog lang niet thuis, zij zeilen terug naar hun thuishaven.
Tijdens onze hele tocht genoten we van buitengewoon, tropisch weer; de weersvoorspelling voor de eerstvolgende dagen ziet er niet zo best uit (regen en wind!!)
Maar, als ervaren en deskundige zeilers is dat voor Jean en Hedwig "a piece of cake".
We zien hen terug in België.
Het was weer eens een mooie reis.
Jean bedankt hiervoor!!!