Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!



WEST-FRANKRIJK en de COSTA VERDE

1 september - 13 oktober 2019


DEEL II: Van Capbreton in Frankrijk tot Comillas in de Costa Verde


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Sony HW10V en Nikon D7200


Reisroute 2: Van Gautegiz tot Comillas


Donderdag, 12 september - Van Capbreton naar Gautegiz-Arteaga

24°C: Van Capbreton rijden we via San Sebastian, Tolosa, Durango en Guernica naar een camperplaats in Gautegiz-Arteaga. De camperplaats ligt aan de rand van het dorp. Overnachten is gratis, inbegrepen lozen en waternemen. Als we er aankomen staan er al meerdere campers met tafel en stoeltjes buiten, hoewel campinggedrag niet toegelaten is.
Deze stop maken we omdat we naar San Juan de Gaztelugatxe willen wat dertig kilometer van hier ligt. Op die manier hopen we vroeg op de parking te zijn en een plaatsje te kunnen bemachtigen.
Iedereen wil naar San Juan de Gaztelugatxe sinds op deze locatie gefilm werd voor het 7de seizoen van de "Game of Thrones-Dragonstone". Daardoor moet je tegenwoordig, tijdens het hoogseizoen (15 juni - 30 september) vooraf digitaal gratis toegangstickets reserveren op www.tiketa.eus/gaztelugatxe. Je kan een taal kiezen en moet niet alleen je naam vermelden maar ook de datum en het uur aanduiden dat je wenst te komen. Kort daarna ontvang je dan een sms met je toegangstickets.
Die reservatie heb ik nu gemaakt en we kunnen morgen om 12.00 uur starten met ons bezoek.

16.00 u: We wandelen naar het vogelkijkcentrum "Urdaibai Bird Center". Jammer, het werd om 15.00 uur gesloten. Er staan veel wandelroutes aangegeven. Allemaal veel te lang voor ons. We houden het bij een wandeling door een veldwegje.

Dag 12:  210 km
Overnachting: Spanje, regio Baskenland, provincie Biskaje, La Rioja, 48314 Gautegiz-Arteaga, Orueta 7
Coördinaten: N 43.34563    W 2.65316



Vrijdag, 13 september - Van Gautegiz-Arteaga via San Juan de Gaztelugatxe naar Bakio

Via Bermeo rijden we naar San Juan de Gaztelugatxe.
De weg loopt slingerend, stijgend en dalend, evenwijdig aan de zee. Bij het naderen van onze bestemming stoppen we bij een Mirador. Vanaf hier hebben we een bijzonder mooi uitzicht op de ruige Atlantische Oceaan met in de verte het eilandje met hoog op een rots het kleine kerkje van San Juan de Gaztelugatxe.


Gaztelugatxe gezien vanuit de verte





Map Gaztelugatxe



De trap gezien halfweg naar beneden



Landschap rondom San Juan de Gaztelugatxe



Vliegend Hert
Tien minuten later staan we op de parking van San Juan de Gaztelugatxe. De motor is nog maar pas stil of een parkwachter staat bij ons. Campers zijn niet toegelaten. Waar moeten we dan wel parkeren? De man raadt ons aan om bij de Mirador (waar we daarnet stopten) te parkeren. Daar mag het en er is plaats. Oké, we rijden dat eindje terug en stallen onze camper. Gelukkig zijn we vroeg vertrokken en kunnen het rustig aan doen. We hoeven pas om 12.00 uur bij de toegang te zijn.

Gaztelugatxe is Baskisch voor "Kasteelrots". Het kleine kerkje bovenop de rots is toegewijd aan Johannes de Doper en staat hier al sinds de 10de eeuw. Sindsdien heeft het onder meer gediend als klooster en strategische post tijdens oorlogen. En ... in de periode van de Spaanse Inquisitie werden hier blijkbaar "heksen" opgesloten in de grotten van de rots.

Met wandelschoenen aan en voorzien van een rugzak met zonnecrème, water en broodjes gaan we op stap. We wisten vooraf dat de hele uitstap een goede conditie vereist, zeker voor niet meer zo jonge mensen. Nu komt er nu nog een kilometer bij die 10% afdaalt en die bij onze terugkeer een stevige klim belooft.

Bij de ticketcontrole verloopt het vlot. Een blik op onze smartphone en we kunnen doorgaan. Eerst moeten we ongeveer een kilometer met trappen naar beneden om op zeeniveau te komen. Een smalle, stenen brug die het eiland met het vasteland verbindt, leidt ons naar een kronkelende trap, die 241 treden telt. Met die trap komen we uiteindelijk bij het kerkje op de top. Het kerkje zelf vinden we niet bijzonder.

Het is behoorlijk warm. De zon brandt. We doen het langzaam aan, genieten van het prachtig uitzicht en maken foto's. Boven worden we nog eens extra beloond met een panoramisch uitzicht over de Golf van Biskaje en de rotsachtige kust. We maken een toer rond de kerk om zeker niets te missen van deze bijzonder plek.
Zoals alle bezoekers, luiden we de klok driemaal want dat zou geluk brengen. Het klokkengelui klinkt aanhoudend. Tegenover het kerkje is een klein gebouwtje waar we beschermd, tegen de zon, picknicken en uitrusten.

Na een tijdje vangen we de terugtocht aan. Ondertussen is de temperatuur gestegen tot 30°C. De trap naar beneden valt nogal mee. De trappen hogerop terug naar de toegang zijn uitputtend. Maar met regelmatige tussenstops lukt het ons. In het park bij het restaurant staan banken van waar we een mooi zicht hebben op San Juan de Gaztelugatxe. Hier blijven we een tijdje hangen en nagenieten.
Als surplus zien we hier een vliegend hert, een zeldzame kever. Die "moet" op de foto!
We vatten onze laatste kilometer aan. De 10% stijgende kilometer tot de parking bij de "mirador" is, zoals verwacht, slopend!

Nadat we bekomen zijn van onze inspanningen bollen we zes kilometer verder naar een camperplaats in Bakio.
We hebben geluk. Er zijn nog net twee plaatsen vrij. In de week sta je hier gratis, in het weekend kost het 6 euro. Lozen en water nemen is gratis.
Wat een fantastische dag!

Van een stel Nederlanders vernemen we dat vanuit Bakio elk half uur een bus pendelt naar San Juan de Gaztelugatxe. In juni en september is deze bus service alleen in de weekenden.

Dag 13:  37 km
Overnachting: Spanje, regio Baskenland, provincie Biskaje, La Rioja, 48130 Bakio, Bentalde Auzoa 50, Parking Bakio
Coördinaten: N 43.42778    W 2.80417




Zaterdag, 14 september - Bakio

In het weekend zijn alle Spaanse camperaars onderweg. Dat betekent dat er weinig kans is om een interessante plaats te vinden. Het is beter in het weekend niet te verkassen. Wij blijven een dagje.
De zee ligt op een paar honderd meter van de parking. Dat nodigt uit voor een strandwandeling. We treffen het. De zon straalt. Het langgerekte strand heeft fijn wit zand. In de hoogopslaande, schuimende golven zijn surfers in actie.
We genieten van een heerlijke dag ontspanning. Morgen reizen we verder.

Dag 13 - Overnachting: 48130 Bakio, Parking Bakio



Zondag, 15 september - Van Bakio naar Laredo

We zijn beland op Camping Playa del Regatón in Laredo (kostprijs 21,30 per nacht, alle service inbegrepen, geen wifi).
De camping ligt aan een rivier en op ongeveer een kilometer van de zee. Langs de zeedijk loopt een fietspad (6 km) van de ene kant van de baai tot de andere uithoek. Regelmatig lopen er paadjes door de duinen naar het strand met fijn wit zand en een zee met hoge golven.
Hier willen we een paar dagen vakantie vieren, genieten van de zon, fietsen en wandelen langs de zee, ... .

Dag 15:  84 km
Overnachting: Spanje, regio Cantabria, provincie Cantabria, 39770 Laredo, Bentalde Auzoa 50, Ctra al camping Playa Regatón, Camping Playa del Regatón
Coördinaten: N 43.41159    W 3.45267


Strand in Laredo



Dinsdag, 17 september - Van Laredo via Ojo Guareña naar Pedrosa de Valdeporres

Vandaag verlaten we de kust en trekken een eind het binnenland in op weg naar de Ermita de San Bernabé. Van de regio Cantabrië rijden we de regio Castillië en Léon binnen tot Ojo Gaureña. Ojo Guareña is een groot karstgebied in het Cantabrische gebergte met wel 18 grotten. De Ermita de San Bernabé is verwerkt in één van die grotten.

De weg slingert zich stijgend en dalend het gebergte in door een geweldige natuur. Het grote hoogteverschil maakt het soms nogal spannend. Willy houdt het veilig en rijdt rustig aan. Hij trekt zich niets aan van de wegpiraten die op onmogelijke plaatsen willen voorbijsteken. Af en toe passeren we een dorp waar, aan de huizen te zien, de tijd duidelijk heeft stilgestaan.

Aan de hand van de ingegeven coördinaten leidt TomTom ons naar de parking van de Ermita de San Bernabé. We staan hier hoog op een rotsig plateau. Je zou denken op het dak van de wereld met een ontzaglijk uitzicht op het dal en daarrond de Cantabrische bergketen.


Na de lunch gaan we op verkenning. Van de parking lopen we een stukje omhoog tot de trappen en zakken af naar de Ermita. Pech! Een stel dat net terugkomt, vertelt ons dat de Ermita en ook de grotten vandaag onvoorzien gesloten zijn. Het staat nergens vermeld. Morgen zou het mogelijk open zijn. Voor ons blijft het bij kijken van buitenaf en het nemen van een paar foto's. Hoe zou het er binnen uitzien? We zullen het niet te weten komen want we komen morgen niet terug.
We hadden nochtans graag de honderden jaren oude, beschilderde grotwanden gezien.


Van de Ermita de San Bernabé rijden we 12 kilometer verder naar een camperplaats in Pedrosa de Valdeporres. De camperplaats ligt midden in de natuur langs een Via Verde. Er staat slechts één huis. De bewoner komt 4 euro ophalen voor het overnachten en het gebruik van de voorzieningen (lozen, water nemen en stroom). We maken gretig gebruik van de picknicktafels die er staan.

Blijkbaar zijn hier mooie fiets- en wandelroutes. Nu vinden we het té laat. Trouwens we hebben al een drukke agenda achter de rug. Nog een dag blijven zou kunnen maar we trekken liever terug naar de kust.

Dag 17:  84 km
Overnachting: Spanje, regio Castilië en León, provincie Burgos, 09574 Pedrosa de Valdeporres, Barrio Las Casillas 11, camperplaats Santelices
Coördinaten: N 43.00398    W 3.73902


huis onderweg naar Ojo Guareña


Zicht vanaf de parking van de Ermita


Camperplaats Pedrosa de Valdeporres


Ermita de San Bernabé





Onderweg van Pedrosa de Valdeporres naar Comillas



Parking bij de zee in Comillas



Puerta de la Antigua Universidad Pontificia Comillas



Zonnebloemen op de groene buitentegels van El Capricho

Woensdag, 18 september - Van Pedrosa de Valdeporres naar Comillas

23°C - 12°C: We sjezen naar Comillas. Als we vertrekken hangt een dikke mist in de bergen. Het is niet aangenaam rijden en foto's maken van de mooie omgeving kan ook niet. Na een tijdje trekt de mist toch op. Het lijkt hier een verlaten streek. Soms zien we kilometers geen huizen of mensen. We vragen ons af of die huizen wel bewoond zijn. Af en toe staan er ook behoorlijk grote villa's.

Anderhalf uur later staan we geparkeerd op een mix-parking aan zee bij de haven van Comillas. In het hoogseizoen zou dit niet lukken. Van 15 juni tot 15 september is parkeren hier betalend. Daarbuiten is parkeren gratis en worden campers getolereerd. We staan hier niet alleen. Ik tel minstens twintig campers.
Veel ruimte hebben we niet maar we staan vlak bij de zee en het strand met een geweldig uitzicht. We zien net een vissersboot binnenvaren met een vlucht meeuwen in zijn kielzog. En ... we zijn vooral gekomen om El Capricho en het Palacio de Sobrellano te bezoeken.

We rusten uit, lunchen en stappen naar het historisch centrum van Comillas. Bij het Oficina de Turismo bekomen we uitleg en een stadsplan met alle bezienswaardigheden van Comillas.
Comillas was vroeger een pittoresk vissersdorpje en is uitgegroeid tot de 2de toeristische bestemming in Cantabrië. De stad heeft haar aantrekkingskracht vooral te danken aan Antonio López y López.
Antonio López y López verliet in 1831 als arme jongen zijn geboorteplek Comillas en vertrok naar Cuba. Veertig jaar later keerde hij terug als rijke zakenman en scheepsmagnaat. Koning Alfonso XII verhief hem tot de adel en maakt hem de eerste "Marqués de Comillas". Dat was het begin van de welvarende jaren van Comillas. Uit die tijd stammen ook de chique modernistische gebouwen in de stad.

Al direct wandelen we naar het bekende "El Capricho" van Gaudi, één van zijn weinige bouwwerken buiten Catalonië.
Antoni Gaudi ontwierp dit indrukwekkend paviljoen (tussen 1883 en 1885) in opdracht van Máximo Díaz de Quijano, een familielid van Antonio López.
Voor 5 euro kunnen we hier vrij rondlopen. Het huis heeft alle typische kenmerken van de jonge architect zoals een mix van oosterse, middeleeuwse en Moorse mudejarstijl. Het belang van het licht en de natuur komt terug in de onderverdeling van de kamers in functie van de zon. Zo valt de ochtendzon binnen in de slaapkamer. In de groene buitentegels zijn overal zonnebloemen verwerkt. Er is een binnentuin met veel glas. Gaudí integreerde zelfs de eigenaars liefde voor muziek in de architectuur. Zo schuiven de ramen open en dicht op het ritme van een ingenieus klokkensysteem.
Voor we El Capricho verlaten rusten we even uit in de achtertuin naast een levensgroot standbeeld van de zittende Gaudí.

Vlakbij liggen het Palacio de Sobrellano en de Capilla-Pantheón. Beiden zijn gesloten. We schieten een paar foto's en noteren de uren van bezoek voor morgen.

In de verte zien we op een hoogte de reusachtige Antigua Universidad Pontificia Comillas, tegenwoordig de Fundación Comillas waar buitenlandse studenten de Spaanse taal en cultuur leren. De opmerkelijke toegangspoort ligt lager. We maken een ommetje langs die poort en keren terug naar de Plaza Mayor met de mooie Fuente de los tres Caños. Op een gezellig terrasje genieten we van een frisse pint met een "bakje frietjes".
Nadien volgen we de historische route en komen hogerop bij de Mirador de Santa Lucia met een prachtig uitzicht over de baai, de haven en zelfs over de parking met de campers.

17.00 u: We maken een strandwandeling tot de haven. Tegen de tijd dat we terug komen, heeft de zee het volledige strand ingenomen. Het water komt tot tegen de dijk.

Dag 18:  94 km
Overnachting: Spanje, regio Cantabrië, provincie Cantabrië, 39520 Comillas, Calle Jesus Cancio, Parking Comillas Port
Coördinaten: N 43.38991    W 4.28998


El Capricho




Donderdag, 19 september - Comillas

23°C - 17°C: Heerlijk geslapen met het ontspannende geluid van de zee op de achtergrond. We blijven nog een dag.
Tegen 13.30 uur staan we bij het indrukwekkend paleis Palacio de Sobrellano. De toegang kost 3 euro voor het paleis en 3 euro voor de Capilla-Pantheón. Een bezoek kan alleen met rondleiding in de Spaanse taal. Dat wisten we vooraf. Daarom hebben we op internet al aardig wat informatie gezocht. We krijgen alle tijd om rond te kijken en foto's te maken.

Antonio López y López, de kersverse eerste "Marqués de Comillas" liet, speciaal voor koning Alfonso XII, dit "Palacio de Sobrellano" als buitenverblijf bouwen. Het paleis is ontworpen door de Catalaanse architect Joan Martorell. De meubels zijn een creatie van Antoni Gaudí. Het was het eerste gebouw in Spanje met elektrisch licht!

De markies slaagde er in om koning Alfonso XII in de zomer naar zijn residentie in Comillas te lokken. Op die manier werd het de koninklijke zomerresidentie. Andere politici en belangrijke figuren volgden al snel en lieten ook hun tweede residentie in modernistische stijl in Comillas bouwen. Veel van die gebouwen zijn nog altijd te zien in Comillas.
De gids leidt ons van het paleis naar de Capilla-Panthéon. Het werd, zoals ook het paleis, ontworpen door architect Joan Martorell. Het is eigenlijk een kleine kathedraal met binnenin mooie gebrandschilderde ramen en meerdere graftombes. De meubels (banken, preekstoel, biechtstoel, ... ) zijn ontworpen door Gaudi in zijn eigen typische stijl.
Ondanks dat de rondleiding uitsluitend in het Spaans is, is een bezoek aan het paleis en de capilla de toegang van 3 euro meer dan waard.

Ons verblijf in Comillas is bijzonder meegevallen!

Dag 19 - Overnachting: 39520 Comillas, Parking Comillas Port


Palacio de Sobrellano


Toegangspoort tot de Capilla


Palacio de Sobrellano



EINDE DEEL II



DEEL III: Costa Verde - Van Comillas tot Luarca



         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.