Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's of op de links voor meer foto's !!!

Klik hier voor overzicht en meer info over bezochte camperplaatsen

DORDOGNE en ZUIDWEST FRANKRIJK

27 augustus - 2 oktober 2016


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Nikon D7100 en Sony HW10V



Frankrijk is een van onze geliefde landen om rond te trekken.
Deze reis is Aquitaine onze bestemming, vooral het departement Dordogne.
Aquitaine ligt in het Zuidwesten Frankrijk tussen de Atlantische oceaan en de Pyreneeën.
Het klimaat is er zacht en zonnig. We verwachten een fijne vakantie.



DEEL 1

Regio Aquitaine met departementen



Reisroute 1: Van Veerle tot Limoges
Reisroute 2: Van tot Limoges tot Beaulieu-sur-Dordogne
Reisroute 3: Van Beaulieu-sur-Dordogne tot Vitrac

Saint Brisson sur Loire

Zaterdag, 27 augustus - Naar St.Brisson sur Loire

Enkel omwille van het warme weer hoeven we niet te vertrekken want een echte hittegolf warmt ons Belgenlandje op. Het wordt een snikhete reisdag.
8.00 u: Met alternatieve wegen rijden we via Charleville-Mézières, Reims, Sens, Montargis en Gien naar St.Brisson sur Loire. Naar gewoonte lassen we onderweg regelmatig pauzes in om te tanken, te eten, de benen even te strekken, ... . Op die manier houden we het kilometers vreten aangenaam.
19.00 u: We staan, helemaal alleen, geparkeerd op de camperplaats aan de rand van St.Brisson sur Loire. We hadden verwacht om langs de Loire te staan. Niet dus. Het ligt hier wat afgelegen maar het is rustig en er is een servicezuil. Meer moet dat niet zijn op doorreis.
20.00 u: De thermometer wijst nog altijd 37°C. We maken een avondwandeling naar het centrum. Het dorp lijkt verlaten. We zagen alleen twee volgepakte, rondtrekkende fietsers passeren.

Dag 1:  578 km
Overnachting: Departement Loiret, St.Brisson sur Loire, Aire Municipale de camping-car, Rue des Ruets
Coördinaten: N 47.64674    E 2.68021




Limoges: Vakwerkhuis in oude wijk





Limoges: Sculptuur in Jardins de l'Évêché

Zondag, 28 augustus - Van St.Brisson sur Loire naar Limoges

22°C: Een pak minder warm dan gisteren en veel aangenamer om te reizen. We rijden tot Beaulieu sur Loire en verder met de D926 tot Vierzon. Hier volgen we de snelweg A20/E09 tot Limoges en rijden van daar naar Camping d'Uzurat.
Limoges was de hoofdstad van de regio Limousin tot de regionale herindeling in januari 2016. Sindsdien ligt de Limoges in de regio Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes.
We hoopten van de camping naar het centrum van Limoges te fietsen. Dat wordt ons sterk afgeraden. Het wordt dus bussen.
15.30 u: Van de bushalte stappen we langs de Rue Jean Jaurès tot aan de Place St.Pierre met de Église St.Pierre en het Pavillon du Verdurier. De straten zijn leeg. De winkels, musea en het toeristenbureau zijn gesloten. Limoges is wereldwijd bekend om zijn porselein. Willy en ik zouden graag het porseleinmuseum, le Musée National Adrien Dubouché, bezoeken. Ook dat is jammer genoeg gesloten.
We vragen aan een voorbijganger de weg naar de kathedraal. We hebben geluk. De kathedraal Saint Etienne (12de eeuw) ligt vlakbij. Aangrenzend, in het voormalig bisschoppelijk paleis, bevindt zich het Museum voor Schone Kunsten met daar rond de Jardins de l'Échêvé. Bij het binnenwandelen van dit park worden we geïmponeerd door de kunstige, vreemde sculpturen die er tentoon staan. We kunnen hier uren rondwandelen tussen wilde bloemen, kruiden en fonteintjes met overal rustplaatsjes. Dit is beslist de gezelligste plek van de stad. Het bruist hier van het leven. Wandelaars, families met kinderen, toeristen maar ook de jeugd, waarvan de meesten met gsm in de hand op Pokemon-jacht zijn, allemaal genieten ze van de prachtige tuinen.
We volgen de remparts en komen door smalle straatjes met veel vakwerkhuizen bij de rivier La Vienne, steken de 13de eeuwse Pont St.Etienne over en belanden op de andere oever op een terras. Eindelijk rust en verfrissing.
Dankzij de Jardins de L'Evêché werd het toch nog een mooie uitstap.

Dag 2:  262 km
Overnachting: Departement Haute-Vienne, Limoges, Camping d'Uzurat, 40 Avenue d'Uzurat (ACSI)
Coördinaten: N 45.87044    E 1.27545



Maandag, 29 augustus - Limoges

22°C en bewolkt: We planden naar het departement Dordogne te trekken. Pech. We stellen vast dat de waterkraan in de keuken lekt. Dat kan best opgelost worden voor we verder reizen. Bij de receptie komen we te weten dat er op een paar kilometer van de camping een camperbedrijf is. Adventure Camping-Cars 87 is 's maandags gesloten wat betekent dat we onverwacht een dag langer in Camping d'Uzurat blijven.
We laten het niet aan ons hart komen en maken er een ontspannen, rustige dag van. In de namiddag wandelen we door het bos naar het Lac d'Uzurat.

Dag 3 - Overnachting: Departement Haute-Vienne, Limoges, Camping d'Uzurat, 40 Avenue d'Uzurat (ACSI)
Coördinaten: N 45.87044    E 1.27545



Dinsdag, 30 augustus - Naar Dordogne : Van Limoges via Jumilhac en St.Jean de Côle naar Brantôme

25°C: Om negen uur staan we bij Adventure Camping-Cars 87 om de lekkende kraan te laten herstellen of vervangen. Een paar uur later en een paar honderd euro lichter zijn we "en route" naar Dordogne.



DORDOGNE is een departement in de Regio Aquitaine wat sinds 1 januari 2016 gewijzigd is in Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes. Dordogne of Périgord wordt door elkaar gebruikt. Er is ook amper verschil. Dordogne omvat het gebied van de voormalige Provincie Périgord.
De Périgord is ingedeeld in vier gebieden. Périgord Noir verwijst naar de donkere eikenbossen rond het gebied Sarlat, Périgord Blanc naar de kalkstenen valleien rond Perigueux, Périgord Pourpre naar de kleur van de druivenstreek rond Bergerac en Périgord Vert naar het groene landschap rond Nontron.



Dordogne of Périgord

Périgord Groen - wit - zwart - purper

Dordogne of Périgord


Dordogne heeft heel wat te bieden. Het is de streek van 1000 kastelen, grotten met prehistorische tekeningen, vestingstadjes en karakteristieke middeleeuwse dorpjes met het label van "Les Plus Beaux Villages de France". De rivieren Dordogne, Vézère en Dronne die de door de streek stromen, lenen zich uitstekend om naar hartelust te kanoën. Het is ook een streek voor lekkerbekken want naast truffels, walnoten, ganzen- en eendenpastei is Dordogne ook bekend om zijn paddestoelen (cèpes of eekhoorntjesbrood), cabécous (geitenkaas), appelcider en Bergerac-wijnen.
Willy en ik zijn niet zo'n fijnproevers. Dat is ook de reden waarom gastronomische specialiteiten in onze verslagen weinig aan bod komen.

We verwachten veel van onze vakantie in Dordogne.




12.00 u: Stop in Jumilhac-la-Grand bij het Kasteel van Jumilhac.
We parkeren op het grote plein vóór het kasteel en schieten alvast een paar fotokes. Het kasteel dateert uit de 13de eeuw en maakt, samen met andere kastelen in de buurt, deel uit van de Route Richard Coeur de Lion of de Route Richard Leeuwenhart. Het bijzondere dak maakt van Jumilhac de Zwarte Parel van de Périgord. Een bezoek kan enkel om veertien uur met gids.
Zolang wachten we niet. Er zijn zoveel kastelen in Dordogne. Allemaal bezoeken is onbegonnen en uiteindelijk ook niet meer aangenaam. Hetzelfde geldt voor de grotten, abdijen, middeleeuwse stadjes, ... . We moeten een selectie maken.




We lunchen op het zonnige terras van het plaatselijk restaurant en bollen verder tot Saint-Jean-de-Côle. Onze camper laten we achter op de camperplaats net buiten het centrum en wandelen het middeleeuwse dorpje in. Door een smal straatje komen we op het centrale plein met de 12de eewse kerk, de houten markthal en het kasteel van Marthonie. Opvallend zijn de met bloemen versierde huizen. Wandelend over het brugje dat de rivier Côle overspant vangen we een glimp op van de oude Priorij. Ze is helaas niet open voor het publiek.
Terwijl we op een gezellig plekje genieten van de charmante omgeving doen we ons tegoed aan een artisanaal ijsje. Om af te sluiten lopen we nog even door de "colombages" (vakwerkhuizen met overhangende balkons).
Saint-Jean-de-Côle verdient terecht het label "Plus Beaux Villages de France".


Kasteel van Jumilhac



Saint-Jean-de-Côle



1800 u: Op weg naar Brantôme. Bij de Carrefour slaan we de nodige voorraad in vóór we op zoek gaan naar de camperplaats in Brantôme.
Het is een grote camperplaats waar 100 campers terecht kunnen. Ze ligt op loopafstand van het stadje. Het is al laat. Toch wandelen we nog naar het centrum voor een eerste verkenning.

Dag 4:  113 km
Overnachting:Departement Dordogne, Brantôme, Aire de Camping-Car, Chemin du Vert-Galant
Coördinaten: N 45.36091    E 0.64837




Woensdag, 31 augustus - Van Brantôme via Bourdeilles naar Périgueux

Het wordt 29°C. De zon staat al stralend aan de hemel en voedt ons vakantiegevoel.
8.30 u: De bakker arriveert bij de ingang met verse broodjes en croissants.
10.30 u: Brantôme, het Venetië van de Périgord, een eiland omringd door de rivier de Dronne.
We wandelen door het park naar de brug over de rivier Dronne om bij de abdij te komen. De abdij ligt schitterend in het morgenlicht. In de achtste eeuw hebben de Benedictijner monniken zich hier, in de bescherming van een beboste rotswand, gevestigd. De elfde-eeuwse klokkentoren, de oudste van Frankrijk, is gebouwd op een rots boven de Abdij. In de perkjes met wilde bloemen vóór de abdij fladderen vlinders. Ineens krijg ik een speciale vlinder in de gaten. Die wil ik absoluut digitaal vastleggen. Ik neem er mijn tijd voor en volg hem met mijn fototoestel in de aanslag. Het blijkt een blauwe ijsvogelvlinder te zijn. Mijn dag kan niet meer stuk.
Ondertussen, smalend maar geduldig, wacht Willy. Hij heeft meer interesse voor de steile overhangende rotswanden en de grotten van de abdij. We slenteren verder door het gezellige stadje met smalle straatjes met leuke winkeltjes, boetiekjes en restaurantjes. Het is puur genieten. Brantôme is fantastisch!

Brantôme




Brantôme

Brantôme



Kasteel van Bourdeilles


Périgueux: Zicht vanaf de oever van de Isle
13.00 u: Het is snikheet geworden. Volgens de weersvoorspelling blijft het de hele week zo met zelfs iedere dag een graadje meer. In de camper vinden we afkoeling. We lunchen en lassen een rustpauze in.

15.00 u: We starten richting Château de Bourdeilles wat tien kilometer verder ligt. Het wordt even zoeken om de camper te parkeren tot we aan de oever van de Dronne een camperplaats vinden.
We wandelen via een brug over de rivier naar het kasteel. De toegang kost 8,20 euro, een audioguide 3 euro. Eigenlijk zijn het twee kastelen. We beginnen met het oude kasteel uit de 13de eeuw en klimmen tot hoog in de Donjon waar we beloond worden met een schitterend uitzicht over de omgeving.
Het nieuwer kasteel uit de 16de eeuw, eerder een "paleis", is bemeubeld. De ommuring is uit de 17de eeuw. De tuin valt een beetje tegen.

Van Bourdeilles rijden we naar Périgueux, de hoofdstad van de Dordogne. Er is een camperplaats op ongeveer zeshonderd meter van de stad. Zo gauw het wat koeler wordt, maken we een verkenningswandeling naar het centrum. We volgen de rivier de Isle tot aan de brug. Vanop de brug hebben we een magnifiek zicht op de Byzantijns ogende Cathédrale Saint Front met torenspitsen en koepels. We dwalen wat door de smalle straatjes en plannen morgen voormiddag, vóór de ergste hitte, een echt stadsbezoek.

Dag 5: 39 km
Overnachting: Departement Dordogne, Périgueux, Aire de Camping-Car, Rue des Près 37
Coördinaten: N 45.18781    E 0.73092



Périgueux: Kathedraal Saint Front

Périgueux: Kathedraal Saint Front





Maison du Pâtissier op Place St.Louis

Donderdag, 1 september - Van Périgueux naar Terrasson-Lavilledieu

9.00 u: Het wordt 33°C. In het toeristenbureau bekomen we een plan met wandelroutes van Périgueux. We volgen de route "Middeleeuws-Renaissance" en komen door een doolhof van smalle steegjes en pleintjes met leuke winkeltjes, restaurantjes en gezellige terrassen. We zien ook statige herenhuizen en renaissancegebouwen die getuigen van de vroegere rijkdom. We passeren de Mataguerretoren, het Gilles Lagrange hotel, het Maison des Consuls, Het Estignardhuis, het Maison du Pâtissier, de Saint Front woning, ... . Op het charmante pleintje, Place de la Vertue, lassen we een pauze in met een hapje en een drankje.
We eindigen onze wandeling met een bezoek aan de bijzondere kathedraal Saint Front die prominent aanwezig in het historisch centrum. De kerk is gebouwd in de 12de eeuw met invloeden uit de Byzantijnse, kunst vandaar de exotische uitstraling. Tijdens de godsdienstoorlogen werd de kerk geplunderd. In 1852 begon architect Paul Abadie, die later ook de Sacre Coeur in Parijs ontwierp, met een grondige restauratie van de kathedraal waarbij hij rekening hield met het oorspronkelijk ontwerp. Van het bouwwerk uit de 12de eeuw blijft alleen de klokkentoren over. Binnenin is de Saint Front sober maar indrukwekkend door zijn geweldige afmetingen.
"La Cité", het oudste deel van de stad, met de stadswallen en de Romeinse toren zal voor een andere keer zijn. We zijn moe en toe aan rust, afkoeling en een etentje en dat kan best in ons campertje.





Terrason-Lavilledieu
Weerspiegeling in de rivier Vézère


15.00 u: Na het lozen en hozen, vertrekken we naar Terrasson-Lavilledieu. Op de boerderij, bij de familie Vézine, zijn negen camperplaatsen. Hier staan we ideaal zeker met deze hitte. Tussen de plaatsen is telkens een graspleintje zodat ieder een eigen terrasje heeft. We draaien de luifel uit, openen alle vensters en ploffen in een ligstoel vóór de camper.
Daniël, de eigenaar, is super in de weer om het ons naar de zin te maken. Hij bezorgt ons kaartjes en info over de stad. Hij raadt ons zelfs aan om niet direct op stap te gaan in deze temperatuur.

20.00 u: Het is een pak frisser. Lopen we nog even tot in de stad? Een wandeling zal ons deugd doen. En, dan hebben we toch al een idee van wat ons morgen te wachten staat. We wandelen langs de rivier de Vézère. Het water is rimpelloos en de bruggen en gebouwen langs de oever weerkaatsen perfect in de waterspiegel. Mooi!
De bekende tuinen en de oude stad plannen we voor morgen.

Dag 6: 53 km
Overnachting: Departement Dordogne,24120 Terrasson-Lavilledieu, Aire Privée, Lieu-dit Pontour bas
Coördinaten: N 45.1335    E 1.30789




Jardins de l'Imaginaire: terras van mossen



Terrason-Lavilledieu: Hoger gelegen oude stad

Vrijdag, 2 september - Terrasson-Lavilledieu

Om tien uur staan we met ons ticket in de hand te wachten op de gids die ons zal rondleiden in "Les Jardins de l'Imaginaire" of de "De Tuinen van de Verbeelding".
De stad Terrason-Lavilledieu opende deze droomtuin in 1996. Het is een originele landschapstuin in terrassen met een oppervlakte van 6 ha en een prachtig uitzicht op de vallei van de Vézère. Het thema is: de "geschiedenis van de mensheid" en het ingrijpen hierop van geluid, water, natuur en de mens. Er wordt gespeeld met watereffecten, hoogteverschillen en plantensoorten.
We lopen door een "heilig bos", een plantaardige tunnel, een terras van mossen, een watertuin, het pad van de fonteinen, een immense rozentuin, een tuin met irissen, ... . De keuze van bomen, vormen en kleuren sturen de blikken van de bezoeker telkens naar de stad en de kerk.
Ondanks de uitleg is er veel "verbeelding" nodig om de bedoeling te begrijpen. De tuinen zijn heel apart en wel de moeite waard. Onze verwachtingen lagen toch hoger.


Zoals de vorige dagen blijven we op de middaguren uit de zon en houden het rustig. Tegen de avond wandelen we nog eens naar het centrum. Le Pont Vieux, de oude brug uit de 12de eeuw, wordt momenteel gerestaureerd. Om bij de Abbatiale de Saint Sour, de kerk uit de 15de eeuw, te geraken moeten we omlopen langs de volgende brug. Met smalle straatjes en een heleboel trappen komen we in het hoger gelegen deel van de stad. We zijn aangenaam verrast door de oude huizen en de mooie aanplantingen met kunstig gesneden bomen en struiken. Vanaf hier kunnen we met trappen langs de kliffen naar de stadswallen. Zoveel energie hebben we niet meer. We verkiezen ons bezoek aan Terrasson-Lavilledieu af te ronden en terug te keren.

Dag 7: Overnachting: Departement Dordogne,24120 Terrasson-Lavilledieu, Aire Privée, Lieu-dit Pontour bas
Coördinaten: N 45.1335    E 1.30789




Zaterdag, 3 september - Van Terrasson-Lavilledieu via Collonges la Rouge naar Turenne

We zijn op weg naar Collonges-la-Rouge. Bij de Carrefour in Brive-la-Gaillarde stoppen we om de hoognodige voorraad in te slaan. Collonges-la-Rouge, het rode dorp, ligt in het departement Corrèze. Dichtbij het dorp is een parking waar we voor drie euro een hele dag kunnen parkeren. Er is ook een camperplaats maar het is niet onze bedoeling om hier te overnachten. We willen alleen even dit mooie dorpje doorlopen.
Het is weekend en ook mooi weer en dus normaal dat het heel druk is.
Al bij het binnenwandelen ervaren we een aparte sfeer. Alle gebouwen, oude huizen en kasteeltjes met peperbustorentjes, zijn opgetrokken in rode zandsteen. De kerk met zijn plompe toren heeft een eenvoudig maar prachtig timpaan. Een oude markthal, leuke winkeltjes en gezellige restaurants bezorgen ons een aangename namiddag. Collonges-la-Rouge, één van de mooiste Franse dorpjes, is beslist een bezoekje waard.

Kasteeltje met peperbustorens


15.00 u: We sjezen naar Turenne. Omdat we via te smalle baantjes niet in moeilijkheden willen komen, rijden we om via Les Quatres-Routes-du-Lot. We doen er op die manier achttien kilometer over in plaats van tien. Het is ook spannend om op de camperplaats te geraken. Het straatje is smal en dalend. Ons campertje is niet al te groot en zonder tegenligger valt het mee. We staan hier prima met zicht op de ruïne van het kasteel op de top van de heuvel waarrond het dorpje Turenne gebouwd is.
19.00 u: Het is nog altijd snikheet. Ondanks wandelen, klimmen we door de nauwe straten naar boven. We passeren een kerk die gebouwd werd in 1593 en middeleeuwse huizen die getuigen van de rijkdom in die tijd.
Tijdens oorlogen tussen de graven onderling werd het kasteel vernietigd en bleven enkel de contouren en ook de twee belangrijkste torens over. Hier en daar zien we nog resten van versterkingen. De stadspoort is intact gebleven, ook het schitterend uitzicht over het stadje en de omgeving.

Dag 8: 61 km
Overnachting: Departement Corrèze, 19500 Turenne, Aire Municipale Turenne, Zijweg Avenue du Sénateur Labrousse
Coördinaten: N 45.05397    E 1.58078


Één van de overgebleven torens van het kasteel

Périgueux: Kathedraal Saint Front

Turenne: Ruïne van het kasteel op de top van de heuvel

PS: Collonges-la-Rouge is volledig opgebouwd in rode steen en Turenne in witte hoewel de dorpjes amper 10 km van elkaar liggen.
Dat komt volgens een inwoner doordat een rode steenlaag en een witte steenlaag naast elkaar, op één lijn, liggen in Turenne/Brive-la-Gaillarde.




Zondag, 4 september - Van Turenne naar Beaulieu-sur-Dordogne

14°C - 31°C: Van Turenne rijden we naar Beaulieu-sur-Dordogne, naar Camping des Îles Beaulieu. De camping ligt op een eiland aan de rivier Dordogne en is slechts door een brugje gescheiden van de middeleeuwse stad. Zo gauw we geïnstalleerd zijn, wandelen we naar het oude centrum. Raar, maar de straten zijn leeg, niemand te zien.
Smalle straatjes met vakwerkhuizen leiden ons naar de 12de eeuwse Abbatiale Saint-Pierre. Het Romaans portaal heeft een prachtig uitgewerkt timpaan dat het Laatste Oordeel voorstelt met apostelen, engelen, doden die uit hun graf opstaan en monsters en slangen die de hel symbolisteren. De andere gevel van de kerk wordt momenteel gerestaureerd en is zo afgesloten dat we er helemaal niets van kunnen zien. Op een grote pancarte zien we dat die gevel opgetrokken is in een totaal andere stijl.
Destijds was de abdijkerk voorbehouden voor pelgrims en moesten de inwoners van Beaulieu naar de "Chapelle des pénitents" aan de oever van de Dordogne om de diensten bij te wonen.
Op de Place de la Bridolle zien we het "Renaissancehuis", ook het "Huis van Adam en Eva" genoemd omdat er binnen een grote schouw is waarop de verleiding van Adam door Eva staat afgebeeld. De gevel is rijk versierd met beelden (engeltjes, een zeemeermin, een leeuwentemmer, ... en in het midden een dame "de Nimf van Beaulieu").
Het huis is een museum. Vandaag is het gesloten en er hangt een kaartje "te koop" ???.

Dag 9: 31 km
Overnachting: Departement Corrèze, 19120 Beaulieu-sur-Dordogne, Camping des Îles Beaulieu, boulevard Rodolphe de Turenne (ACSI)
Coördinaten: N 44.97956    E 1.84030


Timpaan van abdijkerk St.Pierre


Place de la Bridolle - Huis "dite Renaissance"


Maandag, 5 september - Beaulieu-sur-Dordogne

10°C - 29°C: Het bevalt ons hier en dus blijven een extra dagje. Wandelend langs de rivier komen we in de wijk Barry Majeur.
De Chapelle des Pénitents met haar prachtige klokkengevel is weerspiegeld in de Dordogne. Een eindje verder ligt een "gabarre", een traditionele boot die in de zomerperiode toeristen vervoert. In de 19de eeuw was hier een haven met "gabarres" die eikenhouten fusten naar Bordeaux vervoerden. Met de komst van de trein kwam hier een einde aan. Vanaf dan werden die boten gebruikt als veerboot om mensen over de Dordogne te varen tot in 1970 de loopbrug aangelegd werd.
We lopen over de brug naar de andere oever en zien hier "La passe à poissons", een constructie die zorgt dat vissen op een veilige manier kunnen doorzwemmen. Fantastisch! Het uitzicht vanaf hier is schitterend. Op de koop toe fladderen hier een aantal kolibrievlinders. Die wil ik op foto!
Na onze uitstap zoeken we verfrissing in het zwembad. Het was een geslaagde dag.

Dag 10 - Overnachting: Departement Corrèze, 19120 Beaulieu-sur-Dordogne, Camping des Îles Beaulieu, boulevard Rodolphe de Turenne (ACSI)
Coördinaten: N 44.97956    E 1.84030


Gabarre met daarachter de Chapelle des Pénitents


Dinsdag, 6 september - Van Beaulieu-sur-Dordogne via Loubressac en Autoire naar Rocamadour

15°C - 32°C: "En route" naar Loubressac. Loubressac is een oud vestingdorpje in het departement Lot dat boven op een rots ligt en uitkijkt op de vallei van de Dordogne. Al van ver zien we het fortkasteel waar de hele bevolking in tijden van oorlog een veilig onderkomen zocht. Nu is het eerder een landhuis en niet toegankelijk voor het publiek.
Bij het binnenrijden van het dorp is een parkeerplaats waar we onze camper achterlaten. Via een grote poort komen we in schilderachtige straatjes met in natuursteen opgetrokken huizen en gebouwen. Het Romaanse kerkje heeft een versterkte toren en kleine ramen en is binnen heel mooi.
Het is hier rustig. Toeristen hebben dit dorpje blijkbaar nog niet ontdekt.

Loubressac


Vijf kilometer verder ligt Autoire in een vallei tussen de rivieren Lot en Dordogne. Aan de rand van het dorp is een camperplaats met service en schaduwplaatsen. Gelukkiglijk want de zon brandt weer.
Na de lunch doorkruisen we het dorp. Autoire is weer zo'n typisch dorp waar de tijd is blijven stilstaan. We slenteren door steegjes met oude vakwerkhuizen, zien enkele kasteeltjes uit de 15de en 16de eeuw en komen in het centrum bij een gezellig pleintje met een fontein. Vlakbij, aan de oever van de rivier, ligt de kerk St.Pierre met er naast een plompe toren. Ook deze kerk is, zoals de meeste in de streek van Quercy of Lot, in Romaanse stijl.
Vanaf het kerkje leidt een wandelpad, le Chemin du Paradou (± 2 km), naar een dertig meter hoge waterval ten zuiden van het dorp. Daar willen we straks naartoe als de heetste uren van de dag voorbij zijn. Eerst keren we terug naar onze camper om er wat te rusten en wat af te koelen. Dat valt tegen. Er is geen sprake meer van schaduw. Alle campers staan in volle zon. Het is drukkend heet en windstil. We zetten alle vensters open om wat koelte binnen te halen. Het lukt niet! Willy tovert een frisse "hors d'oeuvre" en serveert het met een fris biertje.
Naar de waterval wandelen om dan vast te stellen dat met deze droogte er amper water neervalt, zien we niet zitten. We snorren verder naar onze volgende bestemming, naar Rocamadour.

18.00 u - Rocamadour: Er is een camperplaats achter het kasteel, gratis maar zonder service en zonder schaduw. Morgen wordt het nog een graadje warmer. We opteren voor Camping Le Paradis Du Campeur die op wandelafstand van het toeristisch centrum ligt.

Dag 11: 47 km
Overnachting: Departement Lot, 46500 Rocamadour, Camping Le Paradis Du Campeur, L'Hospitalet


Autoire: Pleintje met fontein


Woensdag, 7 september - Rocamadour

11°C - 33°C: Al vroeg dalen we vanuit de camping in het gehucht l'Hospitalet af naar de bedevaartsplaats Rocamadour. Het wordt een stevige wandeling maar we worden beloond met een betoverend uitzicht op het stadje. De huizen en het heiligdom erboven zijn tegen een 150 meter hoge rotswand aangeplakt. Hoog bovenop de rots staat een kasteel. Beneden is een canyon waarin de rivier de Alzou kronkelt.
In een oud lied wordt de ligging van Rocamadour heel plastisch beschreven : " De huizen op de stroom , de kerken op de huizen , de rotsen op de kerken en het kasteel op de rotsen."

Door een poort, de Porte du Figuier, komen we in de Rue de la Couronnerie met een rits restaurants en souvenirwinkeltjes. Het is eigenlijk de enige straat en ze is volledig afgestemd op toeristen en de horeca. Idem, dito de prijzen. Dat ervaren we al direct bij onze eerste koffiestop. In tegenstelling tot de rustige dorpjes die we gisteren bezochten is het hier druk en hectisch. Nadat we door verschillende poortjes helemaal tot het einde van de historische stad slenterden, willen we naar het Heiligdom. Dat kan met de pelgrimstrap, een trap met 223 treden. Vroeger deden de bedevaarders al die trappen op hun blote knieen. Nu is er ook een lift. Wij verkiezen de lift en betalen er twee euro voor.
Door de "Porte du Fort", onder de muur van het bisschoppelijk paleis, bereiken we de Place St.Amadour, het heiligdom binnen de muren. De sfeer is hier totaal anders dan in het commerciële deel beneden. Er wordt zelfs gevraagd om stil te zijn. We bezoeken de Basilique Saint-Sauveur. Van de kapel Notre Dame komen we met een trap bij de Chapelle Miraculeuse met de Zwarte Madonna. Verder zien we de Église St-Amadour en nog drie kapellen.

Vanaf hier zouden we met een zigzaggend pad of met een betalende lift naar het kasteel boven op de rots kunnen. Het kasteel is niet open voor het publiek. Het mooiste zicht op het kasteel buitenaf hebben we vanaf de Bellevue waar we logeren. Dus, doen we geen extra moeite om in deze hitte de top te halen. We stappen de 223 treden naar beneden om in de middeleeuwse site gezellig te winkelen, souvenirs te kopen en een terrasje te doen.

14.00 u: In het heetste van de dag terug naar de camping wandelen of beter gezegd klimmen, is een zware dobber, voor mij toch. Ik ben geen achttien meer en kan zo al niet goed tegen de warmte. Bij ieder schaduwplekje lassen we een pauze in. Uitgeblust en puffend komen we toe. Gelukkig staat de camper in de schaduw. Ik neem een koele drink en platte rust. De rest van de dag beperken we ons tot luieren aan het zwembad.

Dag 12 - Overnachting: Departement Lot, 46500 Rocamadour, Camping Le Paradis Du Campeur, L'Hospitalet


Zicht op Rocamadour genesteld tegen de rotswand







Rocamadour: Trap naar Kapel Notre Dame


Rocamadour: Muurschildering op Kapel


Donderdag, 8 september - Van Rocamadour via Padirac, Souillac en Monforte naar Vitrac

25°C en bewolkt: In Rocamadour is nog meer te beleven. Er is een prehistorische grot, de Grotte des Merveilles; een Arendrots; een Apenpark; een aquarium met zoetwatervissen; ... .
Dat zal voor een andere keer zijn.

We reizen verder en vertrekken al vroeg naar de Gouffre de Padirac wat zonder twijfel de meest indrukwekkende is van alle grotten in de omgeving. Er is ons aangeraden om tijdig daar te zijn om lange wachttijden te vermijden.
9.00 u: Het verwondert ons dat er al zoveel auto's en bussen geparkeerd staan. De zaak gaat toch pas open om 9.30 uur.
We nemen onze tijd en stappen rustig naar het gebouw om de tickets te kopen (12 euro). De rij wachtenden staat al tot aan de buitendeur. Wie had dat gedacht in het najaar en op een weekdag? In kleine groepjes worden we binnen gelaten. Een lift brengt ons 103 meter diep in "de put" waar het avontuur begint. Het kan ook met trappen. We bedanken. Er volgen nog genoeg trappen te doen.
Na een paar honderd meter lopen door een donkere gang komen we bij een ondergrondse rivier. Een gondel vaart ons naar een verzamelplaats. Vanaf hier volgt een gegidste rondleiding met uitleg in het Frans en in het Engels.
We komen in grote zalen met druipstenen en prachtig geërodeerde rotsen die weerspiegelen in het kristalheldere water van de rivier. Het is net kantwerk in steen. Het doet me aan "witte" koralen denken. In een adembenemende zaal is het hoogste punt van het plafond 93 meter zodat er amper een paar meter daarboven overblijft. Na ongeveer een uur is ons spectaculair bezoek afgelopen en vaart de gondel ons terug naar het beginpunt. Wat een belevenis!
Jammer genoeg mochten we geen foto's nemen. De bevoegde instantie neemt wel een foto van de bootjes. Deze foto kunnen we voor tien euro kopen bij de uitgang.

Klik hier voor meer uitleg over de Gouffre de Padirac.


13.00 u: Eigenaardig genoeg, het regent!!! We reizen verder via Souillac naar Montfort. Bij Leclerc in Souillac stoppen we om te tanken en voorraad in te slaan. De weg naar Montfort is mooi maar nogal smal. Willy moet er al zijn aandacht bijhouden. In de verte zien we het kasteel van Montfort opduiken. In het dorp aangekomen, parkeren we op de camperplaats en wandelen naar het minidorpje. Van het kasteel valt niet veel te zien door de huizen er omheen. Het kasteel zelf is gesloten omwille van restauratie. Pech!
15.00 u: Geen regen meer, wel warm zoals vorige dagen. We rijden twee kilometer verder naar Vitrac, naar Camping Bouysse de Caudon.
Hier lassen we een paar vakantiedagen.

Dag 13 - Overnachting: Departement Dordogne, 24200 Vitrac, Camping La Bouysse de Caudon, Caudron-Vitrac (ACSI)
Coördinaten: N 44.82375    E 1.25080

Kasteel van Montfort


EINDE DEEL I


Groetjes van Willy en Andrea
Veel leesgenot !!!


DEEL 2: Van Vitrac tot Limeuil

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits vermelding van mijn naam als fotograaf.


Alles wat ik hier neerschrijf zoals adressen, prijzen, coördinaten, links naar andere sites, enz. zijn louter ter informatie.
Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.
Niets mag worden gekopieerd zonder mijn toelating.

 

Camperreisverhalen          Fotosite          Gastenboek