Terug

IEPER: LAKENSTAD - KATTENSTAD

Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D50 en Nikon D80


Ieper is een stad met rijke geschiedenis. Tijdens de middeleeuwen was het een bloeiende handelsstad, één van de grote Vlaamse "lakensteden".
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad bijna volledig vernield. Met respect voor het verleden bouwden de Ieperlingen hun stad weer op.
Tegenwoordig is Ieper weer een bruisende, levendige stad omgeven door een groene gordel en een prachtig wandelgebied.


Ieper kattenstad    -    info
Ieperse kat op vensterbank van Houten Gevelhuis
De Rijselpoort - stadspoort met Bourgondische torensDe Rijselpoort - stadspoort met Bourgondische torensDe Rijselpoort - stadspoort met Bourgondische torensDe MENENPOORT: Het grootste herdenkingsmonument aan de Eerste Wereldoorlog.
Tijdens de Eerste W.O. werden in Ieper bloedige veldslagen uitgevochten waarbij duizenden doden vielen. De stenen panelen dragen de namen van 54.896 Commonwealth-soldaten uit de "Ieperboog" (info) die als vermist werden opgegeven en dus geen bekend graf hebben. Iedere avond wordt stipt om 20 uur onder de Menenpoort de 'Last Post' geblazen door vrijwilligers van de Ieperse brandweer en dit sinds 1928.
Zo lag Ieper er bij na de Eerst Wereld Oorlog.
Sint Maartenskathedraal na de oorlog

De in de oorlog verwoeste Sint Maartenskathedraal werd heropgebouwd op de oude fundamenten en in haar oude vorm.
In 1930 werd de wederopbouw beëindigd.
De Lakenhalle met in het midden het Belfort en rechts het Nieuwerck.
De 13 eeuwse Lakenhalle met zijn 70 m hoge Belfort en het Nieuwerck dat in 1619 is aangebouwd, werden tijdens de Eerste Wereldoorlog, op de zuilen na, volledig verwoest. De heropbouw werd voltooid in 1967.
In de hallen is op de eerste verdieping het Museum In Flanders Fields gehuisvest.
De Lakenhallen met het Belfort en het Nieuwerck.
Het 70 m hoge BelfortBoven de Donkerpoort staat een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Thuyne, de patrones van Ieper. Vóór 1914 stonden in de nissen, gevormd door de blindvensters, de beelden van gewezen staatshoofden en Ieperse machthebbers. Nu staan er alleen nog maar beelden van Graaf Boudewijn IX van Vlaanderen en zijn gemalin Maria van Champagne, die volgens de legende de eerste steen hebben gelegd en de beelden van Koning Albert I en Koningin Elisabeth, onder wiens regering de heropbouw van Ieper werd gestart.
Links: Beelden van Graaf Boudewijn IX van Vlaanderen en zijn gemalin Maria van Champagne
Rechts: Beelden van Koning Albert I en Koningin Elisabeth

        Beeld van de markt met in de verte het Gerechtshof en links het KasselrijgebouwBeeld van de markt met in de verte het Gerechtshof en links het KasselrijgebouwHet Gerechtshof (1929) in een mengsel van Vlaamse renaissancestijl en neo-gotiek.
Opvallende dakruiter met ajuinvormige bekroning op het Gerechtshof
Rechts het 15de eeuwse Kasselrijgebouw in renaissance stijl.
Boven de ramen van de eerste verdieping zit een fries van zeven medaillons die de zeven hoofdzonden zinnebeelden. In het hoge dak bevinden zich drie rijen van zeven vensters. Na de Eerste Wereldoorlog deed het gebouw dienst als voorlopig stadhuis. Momenteel biedt het onderdak aan de rechtbank van Koophandel, de Jeugdrechtbank en het Vredegerecht.

Het Kasselrijgebouw In het hoge dak bevinden zich drie rijen van zeven vensters.


Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D50 en Nikon D80

Terug    Naar top