Historische Monumenten

HISTORISCHE MONUMENTEN

Foto's gemaakt door ©WillyHorions en ©AndreaBrewée met Sony HW10V en Nikon D7100


Monument ter ere van de gebroeders Hubert en Jan Van Eyck, de schilders van het Lam-Godsretabel in de Sint-Baafskathedraal. Het monumentale gedenkteken staat op het pleintje vóór het Geeraerd de Duivelsteen, dicht bij de kathedraal
De architectuur is van Valentin Vaerwyck; de beeldengroep van Geo Verbanck.     Meer info

De achtersikkel    -   Meer info
Kunstencentrum De Vooruit    -   Meer info


Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde: Dit prachtige herenhuis in de Koningstraat nr. 18 is sedert 1892 de vaste locatie van de Academie. Het werd ten behoeve van de Academie gerestaureerd en uitgebreid met een neo-rococo-zaal in het voormalige koetshuis.

Gallery St. John - Een antiekzaak bij Sint-Jacobs gevestigd in de oude Sint-Jans kapelHotel Falligan is een geklasseerd en authentiek stadspaleis, gebouwd in 1755 op de middeleeuwse fundamenten van het vroegere "Steen". Meer info

Koninklijke Opera, schouwburgstraat nr.3    -    Meer info
Leopoldskazerne    -    Meer info
Hotel Gravensteen is gevestigd in een 19de eeuws gebouw (gerenoveerd in 2014) in de Jan Breydelstraat nr.35Standbeeld Lieven Bauwens op het Lieven Bauwensplein. Hij legde in de 19de eeuw de grondslag voor de katoenindustrie in Gent.De Zuiveringsengel: Bij het Augustijnenklooster zag ik dit beeld, een engel met een gasmasker op.
Het beeld is een symbolische aanklacht tegen de chemische oorlogsvoering wereldwijd, tegen de natuurverontreiniging en tegen de intellectuele pollutie. (Bron)
Een andere uitleg die ik bij het surfen op internet vond, is dat de engel een masker op heeft tegen de kwalijke dampen die uit het riviertje de Lieve opstijgen. De linkerhand wijst naar beneden waar het riviertje stroomt.
De ingang van het Provinciehuis aan de Gouvernemenstraat heeft een monumentaal portaal in hardsteen met beeldhouwwerk van Geo Verbanck dat symbolisch de provincie Oost-Vlaanderen weergeeft. De man met een zeilschip (boven links) verbeeldt de Schelde; de jonge vrouw met vlechten en een visserssloep (boven rechts) verbeeldt de Leie. (Bron)

Foto's gemaakt door ©WillyHorions en ©AndreaBrewée met Sony HW10V en Nikon D7100

Terug naar Gent    Naar top