Terug naar Gent

CITADELPARK

Een historisch park met een hedendaagse look

Foto's gemaakt door ©WillyHorions en ©AndreaBrewée met Sony HW10V en Nikon D7100


Het Citadelpark werd aangelegd op de hoogte tussen de Leie en de Schelde, een plek die al van in de 16de eeuw beveiligd werd. In 1819 liet koning Willem I van het Koninkrijk der Nederlanden er een citadel bouwen. Na de afscheiding van België in 1831 deed de citadel dienst als kazerne tot ze in 1871 gesloopt werd. Alleen de toegangspoort bleef bewaard.
In 1875 werd dan het stadspark, in Engelse landschapsstijl, aangelegd en kreeg de naam Citadalpark, refererend naar de gesloopte citadel. In de loop van de jaren is er veel gewijzigd en heraangelegd. Interessant is de bijzondere bomencollectie met wel 100 verschillende boomsoorten waarvan 38 soorten vrij zeldzaam zijn. De dikste boom is een plataan. Hij heeft een omtrek van 3,63 meter.












In het park werden beelden en monumenten opgesteld. Éen er van is het "Moorke" (Gents voor "zwartje"). Het beeld, bovenop een rotspartij, stelt Sakala voor, een Congolees jongetje, dat door de broers Van De Velde in 1884 uit Congo meegebracht werd. Sakala liep school in Gent. Hij verbaasde iedereen door zijn intelligentie en veroverde al vlug het hart van de Gentenaars.



















De ingangspoort, die overgebleven is van de gesloopte citadel. De oorspronkelijke Nederlandse leeuw werd na de Belgische onafhankelijkheid door een Belgische Leeuw vervangen.




De Latijnse spreuk "Nemo me impune lacesset" ("Niemand zal me ongestraft tergen") is bewaard gebleven.

Foto's gemaakt door ©WillyHorions en ©AndreaBrewée met Sony HW10V en Nikon D7100

Terug naar Gent    Naar top