Terug naar Gent

PRINSENHOF

Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D7100 en Sony HW10V



Lodewijk van Male ruilde in de 14e eeuw het oncomfortabel geworden Gravensteen voor een herenhuis in deze buurt. Het was daar dat in 1500 Keizer Karel geboren werd. Het Prinsenhof, zoals het vanaf toen genoemd werd, was ongeveer 2 ha groot en volledig ommuurd.
Van het reusachtige, omwalde hof met meer dan 300 kamers, een dierentuin en een lusthof rest nu alleen nog de Donkere Poort. Wat niét betekent dat je deze buurt maar beter links laat liggen: met zijn smalle middeleeuwse straatjes, omgeven door water, is de wijk één van de vele verborgen parels van de stad.
Bron

De Donkere Poort





De andere kant van de Donkere Poort met op de voorgrond het standbeeld van een "Kreeser", een Gentse stroppendrager.

De talrijke oorlogen die Keizer Karel voerde, kostten veel geld. Gent moest 1,2 miljoen goudstukken bijdragen en weigerde. De partij van de Kreesers (=roepers) weigerde alle medewerking en bood tegenstand. Keizer Karel kwam met een groot leger uit Spanje en de Kreesers zagen in dat alle weerstand nutteloos was. Karel was streng voor zijn geboortestad. Verschillende oproerkraaiers werden onthoofd en anderen moesten in een lang kleed met een strop rond de hals door de stad lopen.
Vandaag is de Gentenaar trots op zijn bijnaam "Stroppendrager".Dat was ooit anders.
Bron





De Gentse stroppendrager, in zijn hemd gezet, maar koppig zoals een échte Gentenaar is, maakt zijn hand op zijn rug een "foert" gebaar.
                 



Standbeeld Keizer Karel

Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D7100 en Sony HW10V

Terug naar Gent    Naar top