Terug naar Gent

GRASLEI en KORENLEI

Foto's gemaakt door ©WillyHorions en ©AndreaBrewée met Sony HW10V en Nikon D7100


De GRASLEI en de KORENLEI vormden van de 11de tot de 18de eeuw de haven (portus) van Gent.

De GRASLEI ligt aan de rechteroever van de Leie, de Korenlei op de linkeroever, tussen de Grasbrug en de St.-Michielsbrug. Elk huis aan de Graslei heeft zijn eigen geschiedenis en getuigt van de bloei van de Gentse handel in de middeleeuwen. Er zijn Het Maagdeken, De Ingel, Het Korenmetershuis, de Spijker, het Gildehuis van de Vrije Schippers, ...
Met zijn unieke historische heren- en gildehuizen waar de gebouwen in de Leie weerspiegelen en de bootjes met toeristen heel de tijd rondvaren, is de Graslei één van de mooiste plekjes van de stad. De kade is gezellig druk met veel terrassen waar mensen elkaar graag ontmoeten.





Graslei:   Het Maagdeken,    De Ingel   en   Het eerste Gildehuis der Koremetershuis



Graslei nr 8: De Ingel
Gildehuis der Metselaars, een reconstructie in 1912 naar plannen van het originele gildehuis dat in de Cataloniëstraat staat.
De oorspronkelijke woning, "de Ingel", is nog zichtbaar in de halfbovengrondse kelderverdieping.



Graslei nr 8: Detail De Ingel - Gildehuis der Metselaars



Links Graslei nr 9: Eerste Korenmetershuis uit 1435 (Vlaamse Renaissance) Rechts Graslei nr 10: Het Korenstapelhuis uit 1200 met de oudste trapgevel ter wereld.



Links - Graslei nr 10: Het Coorenstapelhuis uit 1200 met de oudste trapgevel ter wereld.
Midden - Graslei nr 11: Tolhuisje (1682 - Vlaamse Renaissance)
Rechts - Graslei nr 12: Koorenmetershuis, het tweede Gildehuis der graanmeters (1698 - Barok)



Detail Coorenmetershuis



Graslei nr 11: Tolhuisje (1682 - Vlaamse Renaissance)



Graslei nr 14: Gildehuis der Vrije Schippers uit 1531 (Gotiek)



Karveel boven deur van Gildehuis der Vrije Schippers



De KORENLEI
De Korenlei ligt aan de overkant van het water. Sinds de 18de en 19de eeuw zijn de meeste pakhuizen verbouwd en zijn er vooral hotels en restaurants gevestigd. Van de oorspronkelijke gebouwen resten alleen nog de authentieke gevels. Wat er achter ligt is gloednieuw. Er zijn De Fortune, De Vijf Helmen, De Twee Zwanen, het Gildehuis der Onvrije Schippers, ...




Korenlei nr 7: Gildenhuis der Onvrije Schippers (1739 - barok)



Gildenhuis der Onvrije Schippers met vergulde windhaan in de vorm van een schip.



Korenlei nr 9: Gerenoveerde gevel van het huis "De Twee Zwanen" met daarachter de nieuwbouw van Hotel Marriott


Volgens Hendrik Van Ryssel ( bron) was het huis "De Twee Zwanen" oorspronkelijk een bordeel. Het werd gebouwd met het geld dat eigenlijk bestemd was voor de bouw van de toren van de nabije Sint Michiels kerk. De richting waarin de zwanen kijken was in de middeleeuwen voor de mensen klaar en duidelijk: een zwaan die naar links keek betekende drank, een zwaan die naar rechts keek: vrouwen (of vica versa, daar twijfel ik nu even aan). De bedoeling was duidelijk: Gent was in de middeleeuwen een havenstad, en op die manier probeerden de handelaars, die de schippers betaalden, hun geld terug te krijgen.



Korenlei nr 21 met daarachter de St.Michielskerk



Het historisch pand "Hof van Fiennes" is gelegen op de hoek van het Sint-Michielsplein en de Korenlei. Het gebouw dateert van rond 1200 en werd in 1906 verbouwd. Het ontleent zijn naam aan een vroegere bewoner, de Heer van Fiennes. Het pand is het op twee na oudste gebouw in Gent. Tot 2008 was het een restaurant. Tegenwoordig wordt het uitgebaat als Hostel Uppelink (= dialect voor hoofdkussen). Van het "Hof van Fiennes" zie je de drie torens van Gent (de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal).

Foto's gemaakt door ©WillyHorions en ©AndreaBrewée met Sony HW10V en Nikon D7100

Terug naar Gent    Naar top