Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits naamvermelding.


BRETAGNE:
DEEL I: Van Laakdal tot Huelgoat

12 juni - 10 juli 2022



Voor het eerst sinds de coronapandemie begon, plannen we een reisje naar het buitenland. Onze bestemming is Bretagne, een schiereiland in Frankrijk. Het is niet al te ver en we zijn er al meerdere keren geweest. We willen er nog een keer naartoe want Bretagne heeft mooie steden en kastelen; mogelijkheden om te fietsen; een lange kustlijn met baaien, kliffen, wandelpaden en interessante eilanden om te bezoeken. En, ook heel belangrijk, het heeft een mild klimaat.



Reisroute: Van Laakdal tot Huelgoat




Zondag, 12 juni - Van Laakdal naar Duinkerke

Na de middag arriveren we bij Camping La Licorne in Leffrinkhoeke-Duinkerke. De camping gaat pas open om 14.00 uur. Terwijl we wachten slaan we een praatje met andere Belgen die hier al jaren komen en heel tevreden zijn. Toen ze gisteren aankwamen, was de camping volzet en daarom hebben ze de nacht doorgebracht op de parking vlak bij de camping.
Zelf fietsten we al een paar keer vanuit Adinkerke naar Duinkerke, via de nieuwe Voie Verte die begint bij de grens België-Frankrijk. Heel interessant. Daardoor beslisten we om hier in Leffrinkhoeke onze eerste stop te houden op weg naar Bretagne.

19°C, volle zon maar een stevige wind. Om te fietsen zullen we ons toch iets warmer moeten aankleden dan de zonnekloppers. De camping ligt aan zee. We gaan alvast op verkenning. Via een poortje (met code) kunnen we door de duinen naar de dijk. Op die dijk is een fietspad en een wandelpad. Het strand is breed, zoals in De Panne, en is ideaal om te strandzeilen.

We volgen de dijk naar links en komen na een paar kilometer bij Plage Malo-les-Bains in Duinkerke.
In Malo-les-Bains is het zo druk dat we stapvoets verder moeten. De lange dijk wordt geflankeerd aan de ene kant door restaurants, cafés, terrassen en huizen in een mengelmoes van stijlen en aan de andere kant door een keten van kleurrijke strandcabines.

Aan het einde van de dijk kunnen we met een brug over het kanaal naar het FRAC (Museum Hedendaagse Kunst), kunnen we fietsen tot het einde van de lange pier, kunnen we een "rondje Duinkerke" starten of naar het centrum fietsen.
We zullen ons hier niet vervelen. Voor vandaag is het genoeg geweest.

Dag 1 -  214 km
Overnachting: Frankrijk, regio Hauts-de-France, Leffrinkhoeke-Duinkerke, Camping La Licorne, Boulevard de l'Europe 1005
Coördinaten: N 51.05154    E 2.42060


Ingang Camping La Licorne



Malo-les-Bains: kleurrijke strandcabines
met daarachter hoge, typische villa's


Plage Malo-les-Bains




Maandag, 13 juni - Van Leffrinkhoeke naar Bray-Dunes

18°C, volle zon en 4 Bft N: Vandaag plannen we een fietstocht naar Bray-Dunes.
Door de poort fietsen we tot op de dijk, slaan rechts af en komen zo in Zuydcoote. Als we de dijk ten einde zouden rijden komen we bij de duinen met de Batterij van Zuydcoote. Daar moeten we nu niet zijn. Bij de parking verlaten we de dijk en volgen de straat tot het rond punt in het centrum. Nog een paar honderd meter rechtdoor en we arriveren bij de Voie Verte die loopt van de Frans-Belgische grens tot in Roscoff. Hier volgen we de fietsroute richting Bray-Dunes. Het is aangenaam fietsen tussen het groen en parallel aan de duinen.
In Bray-Dunes verlaten we de Voie-Verte en volgen de hoofdbaan richting zee.

De dijk is hier minder imposant dan in Duinkerke. Aan de ene kant stopt het bij de duinen die tot in De Panne lopen en aan de andere kant bij de duinen die tot in Zuydcoote lopen.
Waar de dijk eindigt en de duinen naar Zuydcoote beginnen, staat een wegwijzer naar de plaats waar een paar honderd meter verder op het strand 3 scheepswrakken liggen. Dit is wat overblijft van de boten die tijdens Operatie Dynamo in 1940 gebombardeerd werden door de Duitsers. Toen zijn hier op de stranden tussen Duinkerke en De Panne meer dan 300.000 soldaten geëvacueerd. Een 40.000, voornamelijk Franse soldaten, zijn niet meer weggeraakt (ref. Film Dunkirk).
De wrakken kan je alleen zien bij eb. Bij springtij, kan je er zelfs helemaal rondwandelen. Vandaag valt er niets te zien van de wrakken.

Bij het Office du Tourisme is een grote parking voor auto's, bussen en een paar plaatsen voor campers. Verleden jaar stonden we hier één nacht met de bedoeling de wrakken te zien en het is ons gelukt ook.

In Bray-Dunes zijn er ook uitgestippelde wandelingen door de duinen en er is de batterij van Zuydcoote. Voor ons blijft het deze keer bij een fietstocht.
Op de teller 20 km.

Bray-Dunes einde dijk, begin duinen
aanduiding waar wrakken liggen



Eén van de wrakken op het strand
tussen Bray-Dunes en Zuydcoote



Terug in de camping ontvangen we slecht nieuws van het thuisfront. We moeten terug voor een begrafenis. Die begrafenis heeft pas volgende maandag plaats. Hoe lossen we dat op? Verder reizen naar Bretagne is geen optie. Naar huis terugkeren is ook geen oplossing. We overleggen en beslissen hier in de camping te blijven tot zondag. Van hieruit kunnen we dan naar familie in Oost-Vlaanderen rijden, daar onze camper parkeren en 's maandags naar de rouwplechtigheid gaan.
Dit kan alleen als we kunnen bijboeken tot zondag. En dat lukt! Onze plek is nog niet gereserveerd. We kunnen blijven.

Dag 2 - Overnachting: Leffrinkhoeke-Duinkerke, Camping La Licorne




Dinsdag, 14 juni - Rondje Duinkerke

Na de middag vertrekken we voor een "rondje Duinkerke". Zoals vorige keer fietsen we door het poortje, tussen de duinen door naar de dijk en richting Duinkerke. Het fietsplannetje dat we volgen begint en eindigt bij het Belfort in het centrum van Duinkerke. Zelf beginnen en eindigen we bij het einde van de dijk. Vanaf de dijk volgen we het fietspad langs het kanaal, steken de Lefolbrug over en volgen wegwijzers tot het Oorlogsmuseum Duinkerke 1940 (kost 7,50 euro). Willy is erg geïnteresseerd. Het museum valt een beetje tegen in vergelijking met andere musea die we bezochten.

We keren terug naar het fietspad en volgen het kanaal tot de volgende brug. Die brug steken we over en volgen hier weer het fietspad langs het kanaal tot aan de brug Les 4 écluses. Ergens moet het fout gelopen zijn. De weg naar het Oude Badhuis "Les Bains Dunkerquois" vinden we niet. Een vriendelijke Fransman, die toch in die buurt moet zijn, rijdt ons voor met zijn elektrische step.
Les Bains Dunkerquois, een prachtig gebouw in Oosterse stijl, was sinds 1897 het "Publieke Badhuis" van Duinkerke. In 1975 werd het gesloten. Waarom? In 2011 werd de gevel gerestaureerd maar niet het interieur dat nu in erbarmelijke toestand verkeerd.

Verder in het centrum vinden we het Office de Tourisme, dat in het Belfort gevestigd is. De vriendelijk dame bij het onthaal bezorgt ons een nieuw, beter plan (kost 0,50 euro). Ze waarschuwt ons ook voor hevige windrukken deze namiddag. Volgens haar is het beter onze toer niet verder te zetten langs de kust. Het is veiliger om via de Voie Verte terug te rijden naar de camping. Ze legt ons haarfijn uit hoe we er komen.
We ondervinden dat het geen nutteloze raad was. Een uurke later arriveren we bij de camping. We zijn allebei toe aan een hartige hap en wat rust.
Het rondje Duinkerke doen we een andere keer wel opnieuw.
Op de teller: 16 km

Dag 3 - Overnachting: Leffrinkhoeke-Duinkerke, Camping La Licorne


Les Bains Dunkerquois



Brug Les 4 Écluses



Woensdag, 15 juni - Rondje Duinkerke

In de voormiddag fietsen we naar de Carrefour (1 kilometer) om voorraad in te slaan. Altijd interessant een supermarkt in de buurt.

Na de middag doen we een tweede poging om het rondje Duinkerke te fietsen. We rijden tot waar we gisteren stopten in het centrum, namelijk bij het toeristenbureau, het Belfort Saint-Éloi met daarnaast de Église Saint-Éloi. Aan het einde van de straat passeren we het Stadhuis. Hier slaan we af naar de kade en naar de jachthaven waar museumschepen de show stelen. Recht voor ons, op de Place du Minck, staat de Tour De Leughenaere.

Hier, met zicht op de torens van Duinkerke, nestelen we ons op een terras om uit te rusten en onze dorst te lessen.

Verder volgen we gewoon het fietspad langs het kanaal tot aan het Frac, de brug over en via de dijk naar Camping La Licorne.

Mooie fietstocht!
Op de teller: 16 km

Dag 4 - Overnachting: Leffrinkhoeke-Duinkerke, Camping La Licorne


Jachthaven met Torens van Duinkerke


Tour De Leughenaere



Donderdag, 16 juni - Leffrinkhoeke naar Bray-Dunes

22°C, volle zon en 3 Bft: Heerlijk weer om te fietsen, niet te warm met een aangename zuidenwind
We rijden nog een keer naar Bray-Dunes. Zalig, fietsen tussen bos en duinen! Na 9 km zijn we aan zee in Bray-dunes. We pedaleren heen en weer op de dijk. Slaan een praatje met koppel (82 en 81 jaar!) uit Oostende. Ze staan hier met hun camper op het pleintje en genieten van de zeelucht en de omgeving. Dan volgt een vergelijking Bray-Dunes >< Oostende.
Besluit: Het is hier veel rustiger en goedkoper.

Op de terugweg zien we, langs de fietsweg, een wegwijzer naar het Fort des Dunes. Willy is nieuwsgierig. We hebben tijd. Dus slaan we af om dit Fort te bezoeken. Het indrukwekkende "Fort des Dunes" is een 19de-eeuwse fortificatie dat nog de sporen draagt van gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bezetting. Hier heeft zich een tragische stuk geschiedenis afgespeeld.
Sinds 1998 is het eigendom van de gemeente. Tegenwoordig is het Fort des Dunes een museum.
Het is open voor bezoekers van 10.00 u tot 18.00 u. We zijn net te laat maar onthouden het voor een ander keer.
Op de teller: 23 km.

Dag 5 - Overnachting: Leffrinkhoeke-Duinkerke, Camping La Licorne





Vrijdag, 17 juni - Duinkerke

Vandaag is het behoorlijk warm met pittige windvlagen.
We houden ons in de schaduw. s' Avonds is het koeler. Ideaal om een wandeling te maken. We volgen een pad door de duinen tot in Malo-les-Bains. Vandaar stappen we naar de dijk. Het is er nog altijd druk. We kopen een lekijsje en rusten uit op een bank waar we genieten van de zee, het landschap en de vakantiesfeer rondom.
En dan ... stappen we, pootje badend, terug naar Camping La Licorne.

Dag 6 - Overnachting: Leffrinkhoeke-Duinkerke, Camping La Licorne




Zaterdag, 18 juni - Camping La Licorne

De temperatuur duikt naar 21°C en er waait een stevige noordenwind.
Na de middag neemt de wind toe in kracht. Op de camping is iedereen bezig met tafels, stoelen, enz.. binnen te zetten; luifels worden binnen gedraaid; tenthaken worden vaster gezet; ...
Ontspannen wandelen of fietsen zit er vandaag niet in.

Dag 7 - Overnachting: Leffrinkhoeke-Duinkerke, Camping La Licorne




Zondag, 19 juni - Van Leffrinkhoeke naar Oost-Vlaanderen.

We rijden terug naar België, naar Oost-Vlaanderen waar we onze camper kunnen parkeren bij familie. Op die manier kunnen we morgen op tijd zijn voor de rouwplechtigheid.

Dag 8 -  130 km
Overnachting: Belgë, Oost-Vlaanderen, Haaltert




Maandag, 20 juni - Van Haaltert naar Gistel

Na rouwplechtigheid wachten we tot na de spitsuren om te vertrekken voor onze tweede start richting Bretagne. We rijden tot de camperplaats in Gistel waar we voor 14 euro overnachten en alle service hebben, ook wifi.

Dag 9 -  90 km
Overnachting: Belgë, West-Vlaanderen, 8470 Gistel, Vaartstraat 35 - camperplaats
Coördinaten: N 51.16391    E 2.96892





smalle straatjes, met bloemen versierde huizen






Strandje gezien vanaf de bovenstad

Dinsdag, 21 juni - Van Gistel naar Saint-Valery-sur-Somme

Tegen de middag staan we geïnstalleerd op de camperplaats in Saint-Valery-sur-Somme en we hebben een plaatsje met elektriciteit! Er zijn 100 plaatsen maar slechts 40 met elektriciteit. Jammer, want iedereen betaalt 12 euro of je nu elektriciteit hebt of niet.

Momenteel is het 24°C maar het regent. We doen het rustig aan en wachten tot de bui over is.
Tegen 4 uur is het droog en komt de zon er door. We zakken door smalle, kleurrijke straatjes, af naar de Baai van de Somme waar we de fiets- en wandelweg langs de baai richting zee volgen. Onderweg zien we een wegwijzer naar de historische stad.
Dat wordt klimmen want de historische stad ligt hogerop. Door de poort van Nevers wandelen we de oude stad in. Ze is versterkt door hoge stadwallen en uitkijktorens. Centraal zien we de Église Saint-Martin met muren in dambordmotief. De hele wijk is opgetrokken rond een abdij. Als we door de Tours Guillaume de oude stad verlaten, worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht op de baai. Een lange rij sterk dalende trappen leidt ons naar beneden, naar de dijk en het strandje waar watersporters actief zijn.
Het is ondertussen behoorlijk warm geworden en we hebben wel een verfrissing verdient. Gelukkig is hier een terras, ideaal om onder een parasol, in de schaduw uit te rusten met zicht op de Somme die in de verte in de zee uitmondt.
Langs de plage, voorbij luxueuze 19de-eeuwse huizen, keren we terug tot de haven. Vandaar klimmen we door de smalle pittoreske straten terug naar de camperplaats.
Saint-Valery-sur-Somme valt bijzonder mee.

Dag 10 -  199 km
Overnachting: Frankrijk, regio Hauts-de-France, 80230 Saint-Valery-sur-Somme, Rue de la Croix l'Abbé, camperplaats
Coördinaten: N 50.18211    E 1.62896



Historische stad Saint-Valery-sur-Somme: Tours Guillaume





Kathedraal Notre-Dame Bayeux

Woensdag, 22 juni - Van Saint-Valery-sur-Somme naar Bayeux

Onze volgende tussenstop wordt Bayeux. De rit zou normaal ongeveer vier uur duren. Door een zwaar ongeluk wordt de hoofdbaan (A84) afgesloten en moeten we een grote omweg maken. Daardoor zijn we pas om 15.00 uur in Bayeux en dat in een temperatuur van 27°C.
We lassen een lange rustperiode in om te acclimatiseren.

Bayeux is een bezoek waard. Ooit bezochten we de stad met zijn bekende Musea "Tapisserie de Bayeux" en "Memorial Museum van de Slag om Normandië. Ook de Kathedraal is de moeite om te bezoeken. Deze keer is Bayeux slechts een tussenstop onderweg naar onze volgende bestemming.

We houden het bij een wandeling door de stad, langs de kathedraal en langs de rivier l'Aure met zijn watermolen.

Dag 11 -  282 km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, 14400 Bayeux, Boulevard Fabian Ware, Parking du Musée Mémorial de la Bataille de Normandie, 5,50 euro.
Coördinaten: N 49.27239    E 0.71081



Rivier de l'Aure met Watermolen




Donderdag, 23 juni - Van Bayeux naar Saint-Brieuc

Tegen de middag staan we geïnstalleerd op Flower Camping les Vallées in Saint-Brieuc. Ons doel is bereikt we zijn in Bretagne. Vanaf nu toeren we rond in deze mooie regio.
Onderweg hebben we geen kans gezien om onze voorraad aan te vullen met het gevolg dat we direct op zoek moeten naar een bakker en een supermarkt. Bij de receptie vernemen we dat er 2,5 km van hier een Mini-Carrefour is die met de fiets bereikbaar is.
Er is inderdaad een deel van de weg voorzien voor fietsers. Hoe meer naar het centrum, hoe drukker het wordt. Niet erg aangenaam om te fietsen. Eigen schuld. We hebben gezondigd tegen onze eigen regel: "altijd zorgen dat je voldoende voorraad hebt als je naar een camping gaat" want je weet nooit wat er in de camping, of in de buurt, te verkrijgen is.

Dag 12 -  220 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, 22000 Saint-Brieuc, Boulevard Paul Doumer, Flower Camping les Vallées, Acsi (16,00 euro + 0,35 pp taxe)
Coördinaten: N 48.50031    E 2.75874





Rivier Gouët die door de camping,
door het Park de la Vallée loopt
... en die uitmondt in het Kanaal bij de jachthaven.


Viaduct de Gouët

Vrijdag, 24 juni - Saint-Brieuc

18°C en miezerig. Toch vertrekken we na de middag voor een fietstocht naar de Jachthaven van Légué en de zee.

Van de camping steken we de straat over en volgen hier het fiets- wandelpad dat ons door het Parc de la Vallée de Gouët naar de Jachthaven van Légué leidt. We rijden door een mooie, groene omgeving, grotendeels langs de rivier Gouët en passeren onder de monumentale Viaduct van Gouët (lengte 524 m, hoogte 64 m en elf pijlers).
Af en toe is de weg sterk hellend en moeilijk te doen zonder elektrische fiets. Voor mij is het, zelfs met elektrische fiets, een grote inspanning.

Na vier kilometer arriveren we bij de commerciële haven met vlak daarnaast de Jachthaven van de Légué. De jachthaven is een getijdenhaven. We geraken naar de overkant via de brug bij de sluis. Willy en ik houden van de speciale sfeer in de haven met aangemeerde boten, tikkende stagen, wapperende vlaggen en de nabijheid van de zee. Langs de kade zijn volop restaurants, bistro's, ijs- en koffierbars, ... genoeg keuze om een pauze in te lassen en onze dorst te lessen.
Eerst willen we nog een eindje doorrijden tot de zee en de vuurtoren. De wind steekt op en het wordt moeilijker om te fietsen zodat we vlugger dan gepland terugkeren. Na een stop en verfrissing langs de kade haasten we ons terug naar de camping.
En ... we houden het droog. Gelukkig!
Op de teller: 15 km.

Dag 13 - Overnachting: 22000 Saint-Brieuc, Flower Camping les Vallées




Zaterdag, 25 juni - Saint-Brieuc

17°C, motregen en rukwinden. We houden het bij een korte fietstocht in het Parc de la Vallée de Gouët. Het wordt een heel korte tocht want na twee kilometer begint het al te regenen. Dus keren we terug naar de camper. Na een uurtje pauze is het droog.
Ondanks de zwarte wolken boven ons vertrekken we voor een wandeling en volgen de rivier vanuit de camping. Idem dito fietstocht begint het na een kwartiertje te regenen. Dus maken we rechtsomkeer naar de camper.

We houden ons gezellig bezig en bereiden ons voor om morgen te verhuizen naar Huelgoat.

Dag 14 - Overnachting: 22000 Saint-Brieuc, Flower Camping les Vallées





Parking d'Arquellen




De grot van Artus




Camperplaats Huelgoat

Zondag, 26 juni - Van Saint-Brieuc naar Huelgoat

We zijn "en route" naar Huelgoat. Onderweg stoppen we in Guerlesquin bij de Super U om er betaalbaar te tanken en een voorraad in te slaan. Guerlesquin is een oud dorpje met prachtig kerkje.
We sjezen verder naar Huelgoat.
Huelgoat is bekend om zijn bijzonder bos met reusachtige granieten rotsblokken.
Er zijn verschillende legenden en sprookjes verbonden aan het ontstaan van deze Chaos en dat is te zien aan de benamingen van de rotsen, grotten en wandelingen.
(In Frankrijk noemt men een plek waar veel rotsblokken bij elkaar liggen, een Chaos)

We rijden al direct naar Parking d'Arquellen waar één van de wandelingen start. De parking ligt aan de D769A (N 48.36667, W 3.73386).
Voor we aan een wandeling beginnen zorgt Willy voor een hartige lunch zodat we tegen een stootje kunnen.
Op de parking staan infoborden. De wandeling begint een 50 meter verderop langs de weg (links als je naar de parking kijkt). Die wandeling leidt naar de Grot van Artus, naar La Mare aux Sangliers en terug naar de parking. De route loopt grotendeels langs de "Rivière d'Argent". De wandeling is zo'n 3,2 km. Doordat we hier en daar verloren liepen (weg niet zo goed aangeduid?) maken wij er 6 km van.
Een bijzondere eerste wandeling.

Op aanraden van mensen die hier ook geparkeerd staan, maken we nog een wandeling naar Le Pont Rouge.
Nadien rijden we naar de camperplaats in de Route de Fao om te overnachten. Lozen grijs water en toilet is gratis, water en stroom is betalend aan een zuil. Er zijn 30 plaatsen maar, door een Oldtimermeeting in het dorp, waren de meeste plaatsen ingenomen door gewone auto's. We hadden gelukkig nog een plaatsje. Later op de avond waren alle auto's weg en bleven alleen campers over zodat er voor de nacht plaats genoeg was.

Dag 15 -  101 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, 29690 Huelgoat, Route du Fao, Camperplaats, gratis (Campercontact.nl)
Coördinaten: N 48.36118    W 3.75614



Wandelen bij Pont Rouge






De "Moulin du Chaos"




Zicht op het Meer van Huelgoat

maandag, 27 juni - Huelgoat

18°C, aangename temperatuur om te wandelen.
Vandaag maken we de "Pittoreske wandeling". Die wandeling begint eigenlijk naast de brug bij de "Moulin du Chaos". Daar vinden we geen parkeerplaats voor de camper. Dus rijden we een paar honderd meter verder naar Parking du Champignon (Route de Berrien 25, langs de D14).
De wandeling is een lus zodat we evengoed hier, aan de overkant van de weg, kunnen beginnen.


Het bos is ook hier bijzonder mooi. Al vlug komen we bij "La Roche Tremblante", een steen van 137 ton die je kunt laten schommelen door er even flink de schouders onder te zetten (?). Iets wat velen proberen maar waar niemand in lukt.
Wegwijzers loodsen ons tussen, over en onder rotsen door. We komen bij Le Ménage de la Vièrge, Le Théâtre de Verdure en bij La Grotte du Diable. Deze "duivelsgrot" is een donker hol in de granieten rotsen waar we onder ons het "Zilveren riviertje" horen stromen.

Uiteindelijk leidt de wandeling ons naar de "Moulin du Chaos", een oude watermolen in een prachtig landschap van stenen en water. Aan de overkant ligt het meer van Huelgoat. Nog een eindje wandelen langs de D14 en we zijn terug bij de parking.

Eerst moeten we nog even hogerop want daar ligt Le Champignon, een massieve stenen berg die ongeveer 200 ton weegt, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het bos van Huelgoat.
Het was een korte maar unieke, spectaculaire, wandeling.

Na een uitgebreide pauze rijden we naar de camperplaats. Ons bezoek aan Huelgoat en zijn magisch bos sluiten we af met een avondwandeling rond het meer.

Dag 15 - Overnachting: 29690 Huelgoat, Camperplaats



Le Champignon





EINDE DEEL I


Deel II: BRETAGNE: Van Huelgoat tot Laakdal





         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.