,           

Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits naamvermelding.


UIT IN EIGEN LAND: De Vlaamse Kust

22 augustus - 10 september 2021

Deel II: DE KUST OMGEVING DE PANNE


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Nikon D7200, Sony HW10V en gsm Samsung A52








"De Drie Wijsneuzen" van J. de Gruyter en H. Thys



Oude Belle-Époquehuizen tussen hoge appartementen

Woensdag, 1 september - Van Gistel naar Adinkerke-De Panne

18°C, 4 Bft N: Van Gistel rijden we naar Camping Kindervreugde in De Panne. Het is een kleine camping midden in de natuur. Sanitair en voorzieningen zijn tip top in orde en coronaproof. Met Acsi-kaart betalen we in dit seizoen 18 euro all in, ook wifi. De meeste plaatsen zijn bezet of gereserveerd. Het plekje dat we toegewezen krijgen is maximum 5 dagen vrij. Geen nood. We plannen toch maar een paar dagen te blijven.


Bij de receptie worden we voorzien van fietsroutes met knooppunten. Er valt blijkbaar veel te fietsen in de omgeving van De Panne.

We beginnen met een rondje De Panne. Van de camping rijden we naar Plopsaland waar we in de buurt knooppunt 50 vinden. We volgen de knooppunten 50 - 76- 59 - 65 - 74 en komen zo in Koksijde-bad vanwaar de we de zeedijk volgen tot het einde, tot de Leopold I Esplanade. Regelmatig houden we halt om te genieten van de omgeving en fotokes te schieten. Van de Leopold I Esplanade fietsen we terug naar Camping Kindervreugde.
Het was een mooie eerste dag in De Panne. Op de teller lezen we 24 km.

Dag 11 -  37 km
Overnachting: Provincie West-Vlaanderen, 8660 Adinkerke, Langgeleedstraat 1, Camping Kindervreugde (Acsi)
Coördinaten: N 51.07688    E 2.58433






Donderdag, 2 september - Adinkerke - Veurne - Adinkerke

18°C, 4 Bft N: Vandaag fietsen we een rondje: Adinkerke, Veurne, Koksijde-bad, De Panne, Adinkerke.
We rijden naar knooppunt 1 en volgen dan 84 - 9 - 68 en komen zo door het stadspark op de markt in Veurne. Het is een charmant plein met het mooie stadhuis, de Sint-Niklaaskerk, huizen met trapgevels, ... . Na een korte pauze, met een drankje op een van de vele terrasjes, fietsen we richting Koksijde.
Van knooppunt 68 gaat het naar knooppunt 86 - 62 - 65 - 74, naar de zeedijk in Koksijde-bad. Zoals gisteren volgen we nu de zeedijk tot het einde en rijden dan via knooppunt 50 terug naar de camping in Adinkerke.
Op de teller lezen we 21 km.

Dag 12 - Overnachting: 8660 Adinkerke, Camping Kindervreugde (Acsi)



Vrijdag, 3 september - Adinkerke - De Panne

19°C, 4 Bft NO: Het wordt een rustige dag. Eerst even naar Delhaize (2km) om voorraad aan te vullen. Daarna een boek lezen in het zonnetje en na de middag wat rondfietsen aan zee.

Dag 13 - Overnachting: 8660 Adinkerke, Camping Kindervreugde (Acsi)



Zaterdag, 4 september - Adinkerke - Bray Dunes - Zuydcoote

19°C en zon! Tot hiertoe hebben we genoten van de "kustfietsroute van Knokke tot de Panne". Nu we in Adinkerke logeren op een boogscheut van de Franse grens willen we profiteren van de nieuw aangelegde fietsroute, de "Véloroute Voie Verte". De route begint bij de Belgisch-Franse grens in Bray-Dunes en loopt langs de kust van Frans Vlaanderen tot in Bretagne. Er zijn plannen om in de nabije toekomst de Véloroute aan te sluiten op de Vlaamse Kustfietsroute.

Vandaag gaan we op een eerste verkenning. Van de camping rijden we naar de Smekaertstraat, richting knooppunt 39. Aan het einde van Smekaertstraat slaan we rechts af naar de Grand Mardyckstraat en volgen die tot N 386, tot bij Camping Perroquet Plage. Ter hoogte van de ingang van Camping Perroquet Plage begint de "Véloroute Voie Verte". Vanaf hier fietsen we met het nieuwe, autovrij pad door de natuur tot Bray-Dunes waar we rechtsaf slaan naar Bray-Dunes Plage.
Het is onze bedoeling om de wrakken op het strand te zien van de boten die hier in 1940 tot zinken gebracht zijn door de Duitsers.
We stoppen bij het informatiebureau en hopen hier de nodige uitleg te krijgen. Dat valt tegen. Uitleg krijgen we wel maar de wrakken zien, zal voor een andere keer zijn. Ze zijn alleen te zien bij eb en momenteel is het vloed.

Na een verkenningsrondje op de zeedijk keren we terug naar de fietsroute, rijden verder tot Zuydcoote en vandaar naar de Plage.
Hier is geen dijk, alleen een plek met mogelijkheid om je fiets te stallen, een cafeetje met terras en zicht op zee. We kunnen wel een duinenwandeling maken langs de overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog, met Bunkers en het Fort des Dunes. Daarvoor moeten we onze fietsen achterlaten. We beslissen om dat niet te doen. Trouwens we zijn deze middag wat laat vertrokken. Het is tijd om terug te rijden.
Van de Plage keren we terug naar het fietspad in Zuydcoote. Na een paar honderd meter zien we een café met terras. Dat is wat we nodig hebben. We hebben allebei zin in een ijsje. We mogen niet vergeten dat we nog in coronatijd leven. Nadat we, zoals verplicht in Frankrijk, ons coronacertificaat hebben getoond, kunnen we ons aan een tafeltje nestelen en bestellen.
Nu pas zien we het gebouw naast het café. Het is het oude stationsgebouw van Zuydcoote. De nieuwe fietsweg is gedeeltelijk aangelegd langs de voormalige spoorweg (Adinkerke-Duinkerke) die al jaren niet meer gebruikt wordt. In de 1ste WO werd deze spoorweg gebruikt om de Franse en Engelse troepen te bevoorraden.

Onze eerste kennismaking met de kust van Frans-Vlaanderen viel mee. We komen zeker nog eens terug.
Op de teller: 24km.

Dag 14 - Overnachting: 8660 Adinkerke, Camping Kindervreugde (Acsi)


Oud Stationsgebouw in Zuydcoote
langs de vroegere spoorweg Veurne-Duinkerke


Zondag, 5 september - Adinkerke - Nieuwpoort - Adinkerke

21°C, 3 Bft NO: We blijven in België. De knooppunten volgend, rijden we door het hinterland naar Nieuwpoort en terug via de kust. Alles verloopt vlot tot we ineens in Koksijde dorp belanden en knooppunt 62 niet kunnen vinden. We moeten ergens een afslag gemist hebben. Dus besluiten we om verder naar Nieuwpoort te rijden zonder knooppunten. Dat lukt vrij goed en uiteindelijk komen we toch uit bij knooppunt 82 aan de Vaargeul in Nieuwpoort.
Van de vaargeul fietsen we naar de dijk. Het is er bijzonder druk wat niet verwonderlijk is want het is zondag. Met de wind in de rug pedaleren we, knooppunten volgend, overwegend langs de zeedijk terug..
In Koksijde-Bad stoppen we even om te rusten, onze dorst te lessen en even de duinen in te lopen. Ondanks dat we niet de juiste route volgden, genoten we van onze uitstap want we houden van fietsen en van de zeelucht.
Op de teller 39 km

De 5 dagen die we hier maximum kunnen blijven zijn om en toch zouden we graag langer blijven want het bevalt ons hier enorm. Blijven kan volgens de receptie maar dan moeten we verhuizen naar een andere plek die morgenvroeg vrij komt. Dat nemen we er graag bij.

Dag 15 - Overnachting: 8660 Adinkerke, Camping Kindervreugde (Acsi)




Maandag, 6 september - Adinkerke - Cabourduinen

21°C, 2 Bft NW: Willen we rustig fietsen en wandelen in een ongerepte stuk natuur dan moeten we, volgens onze buurman, naar de Cabourduinen.
De Cabourduinen zijn de fossiele duinen van Adinkerke. Het is een uniek duinenlandschap op 6 km van de zee, midden in het polderlandschap. Sommige duinen zijn al 5000 jaar oud. In het gebied liggen nog vijf bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Na ongeveer 4 km arriveren we bij het duinengebied. Veel wegwijzers zijn er niet. We volgen de fietsweg langs het domein tot we een aanduiding voor een wandeling zien. Onze fietsen maken we veilig vast en volgen het pad. Het is een vrij korte luswandeling die ons terug naar ons startpunt leidt.

We zijn weer onderweg met de bedoeling helemaal rond te fietsen tot de volgende wandeling, die volgens de uitleg van onze buurman, veel langer en interessanter is. We rijden en rijden en geraken verder en verder af van de duinen. We komen een paar wandelaars tegen die ook op zoek zijn naar de juiste weg. Aan de hand van de gsm trachten we terug bij de Cabourduinen te geraken. Hopeloos. Het lukt ons niet. Waar zijn we? Hoe geraken we terug naar de camping?
Een boer die we tegenkomen, legt ons uit dat we in de Moeren zijn. Hij wijst ons de kortste weg terug naar Adinkerke. Uiteindelijk belanden we bij de camping. Die beloofde mooie natuurwandeling, de bunkers en het Museum Cabour Wereldoorlog II hebben we gemist. We hebben zelfs geen foto's gemaakt vandaag. Het bleef bij fietsen en dolen door het Polderlandschap maar al bij al was het toch een mooie uitstap.
Op de teller lezen we: 21 km.

Dag 16 - Overnachting: 8660 Adinkerke, Camping Kindervreugde (Acsi)



Dinsdag, 7 september - Adinkerke - Nieuwpoort - Adinkerke

We doen onze tocht van eergisteren over d.w.z. de knooppunten volgend naar Nieuwpoort en terug.
Tot knooppunt 65 gaat alles naar wens. Van 65 moeten we naar 62, het punt dat we vorige keer misten. Zelf zag ik knooppunt 62 weer niet. Goed dat Willy het opgemerkt heeft. Het knooppunt staat niet rechts zoals gewoonlijk maar links en is gedeeltelijk verstopt achter groen.
Verder geen problemen meer. Het pad dat we nu volgen is super. Het loopt stijgend en dalend door duinen. Nadien kronkelt het door een bos. Hier is het oppassen geblazen want het pad is nogal smal wat moeilijk wordt ingeval van tegenleggers. Vanaf knooppunt 24 fietsen we met een fietsostrade naar knooppunt 82 dat aan de vaargeul in Nieuwpoort ligt.

Van Nieuwpoort sjezen we met wind in de rug, overwegend langs de zeedijk, terug naar De Panne. Op de dijk in De Panne lassen we een stop in om er de typische, oude strandcabines op houten wielen, te fotograferen.
Bij het einde van de dijk rijden we, via de Leopold I Esplanade, naar onze camping in Adinkerke.

Op de teller lezen we 41 km.

Dag 17 - Overnachting: 8660 Adinkerke, Camping Kindervreugde (Acsi)



Typische strandcabines met houten wielen



Dijk en fietspad Leffrinckoucke tot Duinkerke

Woensdag, 8 september - Adinkerke - Duinkerke

Op onze laatste dag in Adinkerke willen we nog eens naar Frankrijk. Van de camping fietsen we naar de Belgisch-Franse grens. Met de nieuwe fietsroute komen we van Bray-Dunes, via Zuydcoote in Leffrinckoucke. In Leffrinckoucke rijden we naar het strand waar we de zeedijk volgen tot in Duinkerke. In Duinkerke is het erg druk op de dijk en aan het strand. Aan cafés, restaurants, toiletten, ... overal staan rijen wachtenden. Dit is niets voor ons. Picknicken op een bank aan zee vinden we een pak toffer. We maken rechtsomkeer en fietsen tot waar de dijk eindigt in de duinen. Vanaf hier gaat het terug naar de "Véloroute Voie Verte" in Leffrinckoucke, die we volgen tot de grens. Van de grens nog een paar kilometer naar de camping en ... onze vakantie in Adinkerke zit er op. Op de teller: 34 km.

Dag 18 - Overnachting: 8660 Adinkerke, Camping Kindervreugde (Acsi)




Camperhoeve De Bonterie in Keiem - Diksmuide




Camperhoeve De Bonterie in Keiem - Diksmuide

Donderdag, 9 september - Van Adinkerke naar Diksmuide

Van Camping Kindervreugde in Adinkerke verhuizen we naar Camperhoeve De Bonterie in Diksmuide. We worden er vriendelijk onthaald en krijgen veel uitleg over de omgeving. Een verblijf kost 15 euro per dag, all in, ook wifi.

Officieel zijn er 9 verharde plaatsen voorzien. Die plaatsen zijn allemaal volzet. Maar op de grasweide er achter kunnen nog campers staan met dezelfde service. Daar krijgen wij een plaatsje. Het is er zalig rustig met een weids uitzicht over een groene omgeving en het melkvee dat graast in de weide er naast. De boer bezit maar liefst 93 melkkoeien.

In de omgeving van Keiem lopen veel interessante fiets- en wandelroutes. Onze buren raden ons een fietslus aan die van Keiem door het centrum van Diksmuide loopt en terug. Dat is wat we na de middag alvast willen uitproberen.

Een bezoek aan Diksmuide stond al op ons programma. Langs de N369 loopt een veilig fietspad dat recht naar Diksmuide leidt. Na 5,6 km sta je dan op de markt in het centrum. Dat is interessant maar we verkiezen toch de lus wat ons een combinatie biedt van fietsen door de natuur en een bezoek van de stad.

Een uurtje later arriveren we langs de stadsvaart op de Vismarkt in het centrum van Diksmuide. Terwijl we gretig foto's nemen van de historische markt worden we overvallen door een fikse plensbui. We vluchten een lokaal cafeetje in en hopen dat het vlug ophoudt met regenen.
Pech. Na een tijdje giet het niet meer maar het blijft gestaag miezerig regenen. Einde uitstap. Met het fietspad langs de N369 snellen we high speed naar Keiem, naar de Camperhoeve.
Als het morgen droog blijft, doen we tocht over.

Dag 19 -   km
Overnachting: Provincie West-Vlaanderen, 8600 Keiem-Diksmuide, Keiemdorpstraat 170, Camperhoeve De Bonterie
Coördinaten: N 51.086    E 2.88444



Vrijdag,10 september - Diksmuide naar Laakdal

We moeten onverwacht naar huis. Dat betekent dat onze vakantie aan de Vlaamse Kust abrupt eindigt.

Dag 19 - thuis



EINDE


         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.