Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits naamvermelding.


UIT IN EIGEN LAND: DE ARDENNEN

DEEL 1: Van Veerle-Laakdal tot Neufchâteau


1 september - 22 september 2020


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Nikon D7200 en Sony HW10V



Covid-19, het Coronavirus heeft ons tot hiertoe thuis gehouden. Nu de scholen herstarten en het laagseizoen er aan komt willen we toch een paar weken er op uit trekken. Naar het buitenland reizen vinden we niet safe. We blijven braafjes en voorzichtig in eigen land. Hoewel het weer momenteel niet schitterend is (miezerig en nat met amper 17°C) zetten we koers naar De Ardennen en hopen op een nazomer.



Provincies in ons landje waar we mooie plaatsjes bezochten


Reisroute 1:
Van Veerle-Laakdal tot Neufchâteau




Parking Park4Night in Limbourg




De Vesder in Dolhain

Dinsdag, 1 september - Van Veerle-Laakdal naar Limbourg in de provincie Luik.

Het is bewolkt, miezerig en 17°C. Via Luik rijden we naar het stadje Limbourg, één van de mooiste dorpjes van de Wallonië. Het stadje ligt hoog boven op een rots (op een hoogte van ± 275 m). De voormalige vesting was blijkbaar onneembaar en daardoor van strategisch belang.
Dolhain, dat bij Limbourg hoort, is het commerciële centrum en ligt beneden aan de rivier de Vesder.

11.00 u: We staan geparkeerd op zo'n 200 meter van het historisch centrum. Na de lunch stappen we naar de Place Saint-Georges. Een tegenvaller want net nu worden het plein en de monumenten gerestaureerd. Het is momenteel een grote bouwwerf. Er valt niet te genieten van het plein met zijn 18de-eeuwse uitstraling en pittoreske straatjes.

We schieten een paar foto's en wandelen naar Goé, wat het meest authentieke gehuchtje van Limbourg blijkt te zijn. Door de Rue des Remparts zakken we af tot net buiten het dorp. Vanaf hier volgen we een sterk dalend bospad tot we bij de Vesder uitkomen. Vanaf hier leidt de Route de Goé ons naar plaatsje Goé. Buiten een mooi oud kerkje en een bakker zijn hier alleen maar oude huizen te zien. Een café, laat staan restaurant is hier niet te vinden.
We keren terug. Deze keer nemen we niet het bospad maar stappen via de grote weg tot het centrum van Dolhain. Op het centrale plein zijn meerdere cafés. Er is slechts ééntje open.
We nestelen ons op het terras, bestellen twee cappuccino's en genieten van een verdiende rustpauze. Alles is hier Covid-proof! Voor we terug naar Limbourg klimmen, maken we een korte wandeling langs de Vesder.
17.00 u: Als we terug op de parking aankomen, stellen we vast dat nog meer toeristen dit plekje gevonden hebben. De parking is volgelopen.

Dag 1 -  108 km
Overnachting: Provincie Luik, 4830 Limbourg, Hors les portes, overnachtingsplaats park4night
Coördinaten: N 50.610293    E 5.939226



Woensdag, 2 september - Van Limbourg via Theux naar Aywaille

We zetten koers naar Theux om er het Kasteel van Franchimont te bezoeken.
Het werd in de 11de eeuw gebouwd en verdedigde sindsdien het prinsdom Luik. In de 16de eeuw werd het omringd door een artilleriewal.
De huidige ruïne is wat overblijft van het middeleeuwse fort na de vernielingen tijdens de Franse Revolutie in de18de eeuw.

De toegangsweg is mooi en het kasteel ligt hoog op een rots in een prachtige omgeving. Een toegangsticket voor senioren kost 3,5 euro.
Wegens Corona zijn geen audioguides beschikbaar, is er geen videovoorstelling en zijn, jammer genoeg, de kazematten en hun ondergrondse gangenstelsel niet toegankelijk. Een foldertje met uitleg is al wat ter beschikking is.
We zijn momenteel de enige bezoekers en hebben alle ruimte en tijd om te slenteren en te genieten van wat overblijft van het middeleeuws kasteel.

Ruïne Kasteel van Franchimont in Theux


Onderweg van Theux naar Aywaille


Een uurtje later zijn we op weg naar Camping Domaine Château de Dieupart.
De camping ligt aan de rand van het pittoreske stadje Aywaille. Bij de receptie bekomen we uitleg over wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving. Het valt er super mee, net sanitair, gezellig terrasje en volledig covid-proof. De plaatsen liggen langs de Amblève en hebben eigen elektriciteit, water en afvoer. Hier blijven we een paar dagen.

Dag 2 -  33 km
Overnachting: Provincie Luik, 4920 Aywaille, Camping Domaine Château de Dieupart, Rue de Dieupart 37 (ACSI-camping)
Coördinaten:N 50.47779    E 5.68983


Oefenparcours voor fietsacrobaten
langs het wandel-fietspad naar Aywaille


Donderdag, 3 september - Aywaille

Miezerig, motregen, ... . Het wordt een rustdag ... of toch niet.
16.00 u: Eindelijk droog. We riskeren een fietstocht. Het wordt onverwacht een erg pittige tocht. Regelmatig haal ik de klim niet, moet afstappen en mijn fiets te voet naar boven duwen.
Dit doe ik liever geen tweemaal.

Dag 3 - Aywaille, Camping Domaine Château de Dieupart (ACSI-camping)



Vrijdag, 4 september - Aywaille: Fietsen langs de Amblève

Hopelijk wordt onze fietstocht vandaag minder intens.
We rijden naar het centrum van Aywaille van waar we de rivier de Amblève volgen. Hoe verder we rijden, hoe smaller het padje wordt maar het blijft aangenaam. Het is hier uitzonderlijk rustig. De rivier kronkelt door een groene natuur. Op het water is het een drukte van eenden. We passeren ook een blauwe reiger.
In Martinrive eindigt het pad langs de Amblève en moeten we verder via de gewone autobaan. Die baan loopt nog een 3 kilometer, stijgend en dalend, verder tot waar de Amblève in de Ourthe mondt.
Denkend aan de tocht gisteren hebben we geen zin om verder te fietsen. Dit wordt ons eindpunt. We keren terug naar de camping.

Dag 4 - Aywaille, Camping Domaine Château de Dieupart (ACSI-camping)


Fietsen langs de Amblève


Zaterdag, 5 september - Van Aywaille naar de Ninglinspo en verder naar Hamoir

's Morgens weeral regen, motregen. Jammer, want we plannen vandaag de wandeling van de Ninglinspo, wat blijkbaar één van de mooiste wandelingen van de Belgische Ardennen is. Vóór 12.00 uur moeten we de camping verlaten. Gelukkig is het ondertussen droog en er komt een flauw zonnetje door.

We sjezen naar Sedoz, naar de parking bij de Auberge de Ninglinspo (N 50.468609, E 5.74354), waar de wandeling langs de Ninglinspo begint. In september, het laagseizoen, en met de scholen die opnieuw gestart zijn, hoopten we dat het rustiger zou zijn. Maar de parking staat vol. Er staan zelfs auto's langs de weg geparkeerd. En ja, het is weekend, daar hebben we niet aan gedacht.
Wat nu? Langs de weg parkeren met een camper zit er niet in. We kunnen de wandeling vergeten. Toch niet. Een man met een grote stationwagen staat geparkeerd op een vrij grote plaats helemaal in de hoek. Hij spreekt ons aan en zegt dat hij wegrijdt en wij zijn plaats kunnen innemen. Wat een meevaller!

De wandeling begint bij de parking. We volgen nummer 21, symbool blauwe rechthoek. Volgens info is de afstand 6,5 kilometer en doe je daar 2,5 uur over.
We trekken onze wandelschoenen aan en gewapend met ons fototoestel starten we de wandeltocht langs de Ninglinspo. Het is een bergriviertje en het is dus normaal dat het wandelen, klimmen en dalen wordt langs het water, soms in het water. Over houten bruggetjes, via stapstenen, langs rotsblokken en mini-watervalletjes volgen we de rivier stroomopwaarts.
Het is de hele tijd puur genieten van een prachtig stuk natuur.

Halfweg, na ongeveer 3 kilometer en 200 m hoger, komen we bovenaan de Ninglinspo. We verlaten de rivier om er bij het uitkijkpunt Drouet op adem te komen met een uitgelezen uitzicht over het groene heuvellandschap. Met een breed bospad dalen we af terug naar de parking.

Het was een uitdagende maar mooie wandeling. Zoals meestal deden we er langer over dan voorzien doordat we onze tijd nemen om te genieten en ook omdat we overal foto's schieten. De stappenteller duidt vandaag 11.625 stappen aan en 7,25 km.
De wandeltocht langs de Ninglinspo kunnen we van onze "to-dolijstje" schrappen.

Terug bij de camper kunnen we ontspannen en uitrusten terwijl we wachten tot er een paar wagens vertrekken zodat we vlotter uit onze hoek kunnen rijden.
Na een uurtje zijn we op weg naar Hamoir om er op een camperplaats te overnachten.

Dag 5 -  30 km
Overnachting: Provincie Luik, 4180 Hamoir, Rue du Moulin, camperplaats Parking Hamoir (8 euro, service inclusief)
Coördinaten:N 50.42420    E 5.53369


Na een ingewikkeld manoeuver
geparkeerd in de hoek van de parking






Regelmatig over bruggetjes
naar de ander kant van de rivier de Ninglinspo


Wandeling langs de Ninglinspo


Zondag, 6 september - Van Hamoir naar Blier-Érezée

Al vroeg vertrekken we richting Bomal-sur-Ourthe naar Camping International. In Bomal aangekomen worden we omgeleid omwille van de wekelijkse markt. We toeren rond en vinden de camping niet. Dus rijden we naar een volgende camping in Blier-Érezée. Camping Le Val de l'Aisne is ook een ACSI-camping. In dit seizoen betaal je hier normaal 18 euro per nacht. Nu, omwille van Corona wordt er per persoon, per nacht 2 euro bijgeteld wat beteken dat we per nacht 22 euro betalen.
Te begrijpen dat er meer kosten zijn om alles covid-proof te houden maar waarom vraagt de ene camping zoveel extra en andere niet?

Daarbuiten moeten we 75 euro waarborg betalen voor een batch die te gebruiken is bij alles wat met elektriciteit en warmwater (afwassen, douche, lavabo's, slagboom, ... ) te maken heeft. ACSI-card houders krijgen de waarborg terug bij vertrek. Voor niet-ACSI-card houders wordt het verbruik afgerekend. Op die manier wordt dit een duur verblijf.

De zon zorgt voor aangename warmte. We krijgen een heuse nazomer.
16.00 u: Niet ver van de camping loopt een Ravel, een fietspad met knooppunten. We volgen de weg tot in het plaatsje Soy en hebben dan 6 kilometer op de teller. Het fiets- wandelpad is overwegend vlak. Dat valt mee. Morgen willen we van Soy verder rijden tot Barvaux, misschien tot Durbuy.

Dag 6 -  35 km
Overnachting: Provincie Luxemburg, 6997 Blier-Erezée, Rue du TTA 1a, Camping Le Val de l'Aisne (ACSI)
Coördinaten:N 50.27963    E 5.54679



Maandag, 7 september - Blier-Érezée

Zonnig, 19°C, fijn fietsweer. Na de middag pedaleren we terug met de Ravelroute tot Soy en verder via Biron tot Barvaux. De laatste 4 kilometer gingen bijzonder vlot want we bolden het grootste deel bergaf. Dat belooft voor de terugtocht!
In Barvaux nestelen we ons op het terras van één van de vele cafeetjes die allemaal langs de straat liggen. De auto's snorren vrij dichtbij en laten ons genieten van hun uitlaatgassen. Aangenaam is anders.
Het was onze bedoeling nog 4 kilometer verder te fietsen naar Durbuy. Daar hebben we geen zin meer in want er wacht ons een stevige klim op de terugtocht.

18.00 u: We hebben het gehaald. Ondanks een elektrische fiets moest ik af en toe afstappen en wat uitrusten. Al bij al viel het nog mee. Het was een toffe uitstap. De dagteller staat op 30 km.

Dag 7 - Overnachting: Blier-Erezée, Camping Le Val de l'Aisne (ACSI)



Onderweg van Érezée naar La Roche-en-Ardenne



Langs de Ourthe naar het centrum


Brug over de Ourthe in het centrum


Toegangspoort tot de
ruïnes van het Kasteel van La Roche

Dinsdag, 8 september - Van Blier-Érezée naar La Roche-en-Ardenne

De weerman voorspelt een echte nazomer met temperaturen die gaan van 22°C tot 33°C. We verkassen naar Camping Benelux in La Roche-en-Ardenne. Van vrienden weten we dat dit een super camping is met proper sanitair, prima restaurant, verwarmd zwembad en volledig Covid-proof! Ze ligt aan de rivier de Ourthe op wandelafstand van het centrum en een supermarkt.
Het toeristentreintje vertrekt, in dit seizoen alleen in het weekend, vanaf de camping.
We weten uit ondervinding dat verplaatsen in een weekend en met mooi weer, vragen is om moeilijkheden. Zonder reservatie zijn de meeste campings en camperplaatsen volzet. Daarom betalen we hier vooruit tot en met volgende zondag.

Het stadje La Roche-en-Ardenne ligt in de vallei van de Ourthe midden beboste rotsachtige heuvels met uitzicht op de Ourthe. We gaan al direct op verkenning.
Even voorbij de camping ligt langs de Ourthe een fiets- wandelpadje naar het centrum. Na tien minuten zijn we bij de brug waar het centrum begint. Aan de overkant zien we de supermarkt de Spar. Dat is interessant, zeker als we wat langer blijven.
Vanaf de brug staat aangeduid dat het verplicht is een mondmasker te dragen in het centrum. En...de mensen houden zich er gelukkig aan want in die drukke straten kan je geen afstand houden. Evenwijdig met de Ourthe loopt de autovrije winkelstraat, het hart van de stad met toeristenwinkels, cafés, bistro's, ijsjeskramen, ... .
Hier zien we het Museum van de Slag om de Ardennen, gewijd aan de strijd om en de bevrijding van La Roche in januari 1945. Willy is bijzonder geïnteresseerd maar omwille van het coronavirus beslissen we om tijdens deze reis geen musea te bezoeken, tenzij in openlucht.
We bezoeken dus ook niet het museum «Les grès de La Roche-en-Ardenne», het museum over de geschiedenis van het overwegend blauwe aardewerk en de keramische industrie waar La Roche sinds de 14de eeuw om bekend is.
Verder in de straat zien we het standbeeld van Berthe, het spook van het kasteel volgens de legende. Er tegenover leidt een steile trap naar de Ruïnes van het beroemde middeleeuwse Kasteel van Laroche. Als we boven aankomen is de ticketverkoop net gesloten. Jammer.
Van de winkelstraat belanden we op Place du Bronze, een gezellig stadspleintje met volle terrasjes.
La Roche is niet groot maar wel mooi gelegen en heel toeristisch.

Dag 8 -  30 km
Overnachting: Provincie Luxemburg, 6980 La Roche-en-Ardenne, Rue de Harzé 24, Camping Benelux (ACSI)
Coördinaten:N 50.19077    E 5.57402



Langs het bospad van de Kapel Sainte-Marguerite naar het Wildpark


Verwarmd zwembad Camping Benelux




Bospad dat naast de Kapel Sainte Marguerite omhoog loopt naar het Belvédère van Deister

Woensdag, 9 september - Wandeling in La Roche-en-Ardenne

In de voormiddag profiteren we er van om, terwijl er niemand in het zwembad is, baantjes te trekken. Dat is lang geleden en heerlijk in open lucht.
's Middags testen we het restaurant van de camping en dat valt bijzonder mee. Alles gebeurt Covid-proof. We dragen onze mondmaskers en na registratie wordt ons een plaats aangewezen op het terras. Een menu kiezen vraagt niet veel tijd. We bestellen allebei een forelgerecht, wat evident is als je in de Ardennen bent. Het eten is lekker en betaalbaar. Dit doen we zeker nog eens over.




Na de middag wagen we ons aan één van de uitgestippelde wandelingen.
Vertrekkend van de camping stappen we langs de Ourthe tot de brug waar het centrum begint. We wandelen door de winkelstraat tot bij de kerk vanwaar we met een steil wegje en een reeks trappen in de Rue Sainte-Marguerite komen.
Hier zien we het kapelletje Sainte-Marguerite, dat in 1600 zou gebouwd zijn op een bron die de waterput van het kasteel bevoorraadde.

Vanaf dit punt ruilen we de stadslucht voor pure, frisse boslucht. We volgen het bospad nog zo'n kilometer tot bij het Parc à Gibier. In het wildpark zijn dieren zoals herten, moeflons, wolven, everzwijnen, .. . te zien.
Het is niet onze bedoeling om het park te bezoeken wel om een verdiende pauze in te lassen. Op het terras van de bijhorende cafetaria rusten we uit bij een verfrissend biertje en genieten van de natuur rondom.
En dan... keren we terug naar de Kapel Sainte-Marguerite. Achter de kapel leidt een smal, steil rotspad ons naar de "Belvédère van Deister". Gelukkig hebben we onze wandelschoenen aan. Boven worden we beloond voor de moeite met een prachtig panoramisch uitzicht over La Roche in de groene vallei van de Ourthe. In het paviljoentje kunnen we even op adem komen. Het pad dat vanaf hier naar de vallei loopt is ook niet gemakkelijk. Het zijn vooral rotsen en het wordt extra uitkijken om niet uit te glijden. Halfweg zien we beneden het Parc de Rompré met zijn fonteinen en de "bêtchète". Daar willen we morgen naar toe.
Van het centrum komen we langs de Ourthe terug bij de camping.

De stappenteller wijst op 15.026 stappen of 9,37 km. Het was een pittige, bijzonder mooie wandeling en de inspanning waard.

Dag 9 - Overnachting: La Roche-en-Ardenne, Camping Benelux (ACSI)



La Roche gezien vanop de Belvédère de Deister



Silhouet van een Bêtchète in Parc de Rompré

Donderdag, 10 september - Het Parc de Rompré

De temperatuur zit nog altijd in de lift met zomerse graden, 30°C.
Vandaag maken we een rustige wandeling naar het Parc de Rompré.

Park Rompré is een plek aan de Ourthe om te wandelen en te ontspannen in een groene omgeving bezaaid met in fylliet gemaakte sculpturen.
Centraal zien we het silhouet van een "bètchète" geflankeerd door fonteinen.
Een "bètchète" is een platbodem waarmee men vroeger via de Ourthe, in La Roche en omgeving, grondstoffen vervoerde naar de stad Luik.
Als herinnering hieraan werd midden in dit park een "bètchète", nagebouwd in gegalvaniseerd staal, geplaatst.

We stappen terug naar de camping langs een andere kant van de Ourthe en komen voorbij "Oasis", de funhaven van La Roche. Hier worden in de zomer kajaks en waterfietsen verhuurd. Uitzonderlijk, omdat het momenteel zo warm is, wordt ook nu verhuurd maar er zijn slechts een paar kandidaten.

Tien minuten later en een kilometer verder zijn we terug bij ons campertje.

Dag 9 - Overnachting: La Roche-en-Ardenne, Camping Benelux (ACSI)



Vrijdag, zaterdag en zondag - 11, 12 en 13 september

We blijven nog tot en met zondag in Camping Benelux. Er resten ons nog drie dagen om te wandelen, fietsen, zwemmen, rusten in de schaduw, genieten van de nazomer ... . We hebben geen moeite om de dagen om te krijgen.

Dag 11, 12 en 13
Overnachting: La Roche-en-Ardenne, Camping Benelux (ACSI)






Vijver in Camping Spineuse


Dit konijntje komt bij ons op bezoek.

Maandag, 14 september - Van La Roche-en-Ardenne naar Neufchâteau

Het blijft deze week nog zomers warm met temperaturen die schommelen rond de 30°C.
Zoals ook in Érezéé wordt in Camping Spineuse, waar een verblijf in dit seizoen normaal 18 euro kost met een Acsi-card, 2 euro per dag en per persoon bijgeteld. Zo betalen we per nacht 22 euro. Waarom? Vergoeding omwille van preventiemaatregelen tegen het Coronavirus? Dat is begrijpelijk. Maar waarom in de ene camping wel en in de andere niet? We liggen er niet van wakker zolang alles maar Covid-proof is.



De camping ligt aan de rand van de stad, in volle natuur, en heeft een eigen dierenparkje en vijver. We gaan al direct op verkenning en zien er ezels, een alpaca, geiten, ... .
Aan de vijver zit een visser geduldig te wachten tot er iets aan zijn lijn hangt. Hij vertelt ons dat er ook bevers zitten. Op onze rondwandeling zien we geen bevers, wel een paar beverburchten. Konijnen lopen vrij rond over de camping. Regelmatig komt er eentje snuffelen bij de camper.

Ondertussen is de temperatuur gestegen tot 34°C. Dat is té warm om een wandeltocht te maken. We lassen een rustdag in.

Dag 614-  35 km
Overnachting: Provincie Luxemburg, 6840 Neufchâteau, Malome 7, Camping Spineuse (ACSI)
Coördinaten:N 49.83164    E 5.41518





Wandeling door het bos naar Neufchâteau

Dinsdag, 15 september - Wandeling naar Neufchâteau

30°C: Na de middag maken we een wandeling naar Neufchâteau.
De eerste paar kilometers lopen door het bos tot bij het meer. De weg volgt het meer. Verder wordt het even klimmen naar de hoofdstraat die we volgen tot in het centrum van de stad.
De straat is leeg. Je zou denken dat iedereen een siësta doet. Gelukkig is er op het plein een café met terras open en zoals het hoort covid-proof. Ook hier zijn we de enige klanten. Geeft niet, we lassen een rustpauze in en genieten van de schaduw terwijl we onze dorst lessen.
Ofwel is Neufchâteau een saaie stad waar niets te beleven valt, ofwel weten we de interessante plekken niet te vinden.
We stappen terug naar de camping langs de andere kant van het meer.
Na 5,5 km zijn we terug. Meer hoeft het niet te zijn in dit weer.

Dag 14 -  56 km
Overnachting: 6840 Neufchâteau, Camping Spineuse (ACSI)
Coördinaten:N 49.83164    E 5.41518



EINDE DEEL I


DEEL II: Van Neufchâteau terug naar Veerle-Laakdal

         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.