Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!



CAMPERREIS LANGS DE KUST VAN PORTUGAL



DEEL III: De WESTKUST (1)

Van Alvor tot Cabo da Roca


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Sony HW10V en Nikon D7200


Roadtrip langs de kust van Portugal
Van Vila Real de San Antonio tot Braga.


          Reisroute 3:
          Van Alvor tot Cabo da Roca





Dinsdag, 5 maart - Van Praia dos 3 Irmãos in Alvor naar Zambujeira do Mar

Van de Algarve verkassen we naar de westkust, naar Zambujeira do Mar in Alentejo. 16°C - 7°C: Het regent en een zuidwestenwind blaast 5 Beaufort. Met dit weer verkiezen we op een camping te logeren. Het wordt Camping Villa Park Zambujeira, een Acsi camping (15 euro all in, ook wifi). Onderweg zagen we hele wegen afgeboord met mimosa. Op ons plekje in de camping staan we er ook middenin. Het blijft regenen en waaien. Dat wordt een rustdag.

Dag 18:  79 km
Overnachting: Portugal, Regio Alentejo, M502-7630 Zambujeira do Mar, Camping Villa Park Zambujeira
Coördinaten: N 37.52577    W 8.77553





Woensdag, 6 maart - Zambujeira do Mar

17°C - 9°C: Een regendag zoals gisteren.
15.00 u: Eindelijk droog en de zon komt er door. De stevige wind is nog altijd van de partij.
Hét moment om op verkenning te trekken.
Zambujeira is een wit dorp met mooie rotskust. Eerst wandelen we tot de kust. De zee is wild en schuimend. De natuur is mooi. De duinen zijn begroeid met allerlei duinplanten en -bloemen. We volgen een wandelpad door de duinen en komen na ongeveer 4 kilometer in Entrada da Barca, het vissershaventje van Zambujeira.
Entrada da Barca is een afgelegen haventje met een hellend vlak om de vissersboten in- en uit het water laten. Behalve de vissersboten die hier aangemeerd liggen en een paar vissershutten staan er twee huizen, waarvan één een restaurant dat nu niet open is. Erg jammer want ik ben aan een pauze toe.
Terug naar Zambujeira nemen we de kortste weg, een wandelpad langs de gewone weg met hier en daar fitnesstoestellen en picknickplaatsen. Hier kunnen we gelukkig tussendoor wat uitrusten.
Als we bij de camping aankomen, hebben we 12 kilometer afgelegd. Deze wandeling was niet voorzien en daardoor hadden we geen wandelschoenen aan en geen drinken bij.
Zware dag maar toch de moeite.

Dag 19 - Overnachting Camping Villa Park Zambujeira (Acsi)




Zambujeira do Mar: Woelige zee


Donderdag, 7 maart - Van Zambujeira do Mar naar Alcácer do Sal

18°C - 10°C: Tegen de middag staan we op de parking bij de rivier Sado met schitterend uitzicht op de stad en het kasteel. Een paar honderd meter verder is een loopbrug die ons naar de andere oever brengt.
Op weg naar het Oficina de Turismo komen we voorbij de Igreja de Santiago. De kerk is pas open om 14.30 uur. We overbruggen de tijd in een lokaal cafeetje met een koffie en gebak waarvoor we slechts 4 euro betalen.
14.30 u: De kerk is open voor het publiek. De hele kerk is bezet met azulejos die het leven uitbeelden van Jezus, Maria en San Santiago. Foto's nemen is toegelaten. Een bezoek aan de kerk was het wachten waard.

Smalle steegjes en trapjes leiden ons voorbij kerkjes, kapellen, een oude fontein, ... naar het Gemeentelijk Archeologisch Museum en het kasteel boven op de heuvel. Het museum en de crypte liggen onder de Pousada. Een ticket kost slechts 1,5 euro (+ 65). Vóór we het museum en de crypte bezoeken, krijgen we een film te zien, in het Engels, over de geschiedenis van de stad. Nadien kunnen we rondkijken in het gerestaureerde Castelo, dat nu een sjieke Pousada is.
Terwijl we buiten nog even genieten van het prachtig uitzicht over de stad en de omgeving worden we getrakteerd op een fikse plensbui.

Het blijft de hele avond regenen. De parking is ondertussen volgelopen. Er staan 's nachts tien campers.

Dag 20:  76 km
Overnachting: Portugal, Regio Alentejo, 7580 Alcácer do Sal, Parking Alcácer do Sal
Coördinaten: N 38.36913    W 8.51068




Zicht op de stad en het kasteel met omwalling
op de andere oever van de rivier Sado


Igreja de Santiago






Portinha da Arrábida



Portinha da Arrábida



Igreja de Santiago

Vrijdag, 8 maart - Van Alcácer do Sal naar het Parque Natural da Arrábida

22°C - 9°C: Eerst naar de Intermarché in Alcácer om er voorraad in te slaan, te tanken en vooral om er gebruik te maken van de gratis service voor campers (lozen en waternemen). En dan ... op weg naar het Parque Natural da Arrábida.
In het landschap onderweg zien we vooral de voor Alentejo kenmerkende kurkbomen. We rijden door Setúbal naar de kust, naar Praia da Figueirinha. Het is nog vrij vroeg en misschien daardoor hebben we de hele parking voor ons alleen. Achter ons ligt het prachtige gebergte Serra da Arrábida en voor ons een uitgestrekt strand met fijn wit zand.

Na onze koffiepauze snorren we een vijftal kilometer verder tot Portinha da Arrábida. Op een bepaald ogenblik staat er een bord "verboden voor campers". Bij het tweede verbodsbord beslissen we de camper neer te planten in een inham langs de kant van de weg. Vanaf hier stappen we richting Portinha. De weg versmalt , kronkelt en daalt 22%.
Op weg naar beneden zit een Duitse campervan vast. Hij doet hopeloze moeite om te draaien. Dat wordt achteruit omhoog terug rijden. Hoe het afgelopen is weten we niet. Wel zijn we content dat we de verbodstekens niet genegeerd hebben.
Portinha da Arrábida is een mooi plaatsje met schitterend uitzicht en een klein museum in wat vroeger een fort was.

Praia do Portinho da Arrábida, dat beschouwd wordt als één van de mooiste stranden van Portugal, ligt op een paar kilometer van hier. We zijn er voorbij gereden.
Heel rustig volgen we de weg terug en kijken uit naar een parking. En ja ... langs de weg is een grote parking. We installeren ons, eten een hapje en gaan op verkenning. Er loopt een lange trap, met een paar honderd treden, naar beneden en er langs terrasvormige parkeerplaatsen. Grotere wagens, campers, kunnen hier niet terecht.
Met de trap komen we op Praia do Portinho da Arrábida. Het is inderdaad een idyllische strand, gelegen in een baai met fijn wit zand, met azuurblauw-groen gekleurd zeewater en rondom de prachtige natuur van het Parque Natural da Arrábida.
Het is hier zalig rustig. Behalve twee Vlaamse gezinnen met hun kinderen en vier kayakers zijn er geen strandgangers. In het hoogseizoen zal dat wel anders zijn. Er is één beachbar waar we op het terras op adem kunnen komen. Daarna volgen we een pad langs de zee, blootvoets door het water en in het fijn wit zand en verder langs het rotsgedeelte tot in Portinha waar we een uur gelegen stonden.

15.00 u: Het is ondertussen nogal warm geworden. Het is heet in de camper. We staan hier toch alleen dus alle vensters open en lekker lunchen. Dan bollen we naar het EcoParque do Outão, een nette camping met zicht op de baai, voor 8,9o euro per nacht all in, ook wifi.

Dag 21:  121 km
Overnachting: Portugal, Regio Alentejo, 2900 Setúbal, EcoParque do Outão
Coördinaten: N 38.50351    W 8.92855






Portinha da Arrábida

Zaterdag, 9 maart - Setúbal

22°C -10°C: Bij de camping stopt de bus naar Setúbal. Wij verkiezen om samen met onze Vlaamse buren een taxi te nemen. Het gaat vlugger en het is beterkoop.
Zoals gewoonlijk zoeken we eerst het Oficina do Turismo voor info en een stadsplan. We vinden het in de hoofdstraat Avenida Luísa Todi, in het mooie Casa da Baia. Om te beginnen lopen we even door de overdekte markthal. Hoewel het bijna sluitingstijd is, is er nog veel bedrijvigheid vooral bij de visstanden.
Daarna doorkruisen we de oude stad met zijn smalle autovrije straatjes, kerken, pleinen, fonteinen en sculpturen. We zouden nog naar het hooggelegen Fortaleza de San Felipe kunnen. Dat fort is alleen te bereiken te voet of met een taxi. Een klimtocht van 2,5 kilometer zien we niet zitten.
Vóór we een taxi nemen naar de camping nestelen we ons op een terras langs de zeeboulevard om te lunchen.

We hadden meer verwacht van Setúbal, die toch de vierde stad van Portugal is.

Dag 22 - Overnachting: 2900 Setúbal, EcoParque do Outão



Zondag, 10 maart - Van Setúbal naar Cabo Espichel

22°C -12°C: Van EcoParque do Outão verkassen we naar Cabo Espichel. We volgen de 379-1 door de Serra de Arrábida. Het landschap onderweg is prachtig. De weg is kronkelend en stijgend-dalend. Ergens onderweg parkeren, om maximaal van de omgeving te genieten, kan niet.
De weg 379 brengt ons helemaal tot de Cabo Espichel.

Ongeveer 13.00 uur arriveren we bij de parking van het Sanctuário de Nossa Senhora do Cabo. De indrukwekkende kaap is een weidse vlakte tussen de Baai van Setúbal en de Atlantische Oceaan. Er staan geen bomen, de zeewind heeft vrij spel.
Het parkeerterrein is stoffig, scheef en bijna volzet. We hebben geluk en vinden nog een plekje.
Het is zondag. Een bedevaartsoord gelegen in een machtig landschap trekt zoal een massa toeristen. Niet te verwonderen dat er veel dagjesmensen zijn. Op de koop toe is er net een motorclub neergestreken.

De zon straalt maar de snijdende wind maakt het behoorlijk koud. Goed aangepelst stappen we het plein op van het Sanctuário de Nossa Senhora do Cabo (gebouwd in 1701). Aan de rand van de kaap staat het klooster met in het midden de kerk. De bijgebouwen, waar vroeger bedevaartgangers opgevangen werden, zijn vervallen en gesloten. De kerk is momenteel open voor publiek. Wat ons vooral opvalt, behalve het hoofdaltaar met het beeld van Nossa Senhora do Cabo, is de plafondschildering in perspectief (1740). Foto's nemen is verboden. Jammer!

We wandelen rond het klooster ... en genieten van het geweldig vergezicht over de Oceaan, de steile kliffen met een paar honderd meter verder de vuurtoren. Achter het klooster staat de Ermida da Memória, een kleine, witte kapel gebouwd in de 15de eeuw in Arabische stijl. De kapel is verwaarloosd. We kunnen er niet in maar gluren door de tralies. Zo vangen we een glimp op van wat overblijft van het, met azulejos beklede, interieur. Er staat ook een bronnenhuis, een zeshoekige toren binnen een ommuurde tuin die ooit door pelgrims is aangelegd.

Terug op de parking zien we kans om te verhuizen naar een beter, vlakker plekje. Net op tijd want er komt, met veel lawaai, een horde quads aangereden die alle ruimte inpakken, zelfs langs de weg.
Willy zorgt voor een lekker etentje. Tegen de avond loopt de parking leeg. Ondanks de gure wind maken we een avondwandeling naar de vuurtoren. De ondergaande zon bezorgt ons een romantisch einde van een mooie dag.
Er blijven vier campers overnachten.

Dag 23:  42 km
Overnachting: Portugal, Regio Alentejo, 2970 Sesimbra, Cabo Espichel, Parking Klooster
Coördinaten: N 38.42033    W 9.21368




Sanctuário de Nossa Senhora do Cabo





Bronnenhuis - Heiligdom Nossa Senhora do Cabo



Ondergaande zon - Cabo Espichel




Maandag, 11 maart - Van Cabo Espichel via Praia do Guincho en Cabo da Roca naar Odrinhas

22°C -12°C en 4 Bft uit het noorden: Op weg naar Praia do Guincho moeten we over een hangbrug over de Taag, de Ponte 25 de Abril, waarvoor we 4,05 euro neertellen. Vanaf de brug volgen we de N6 tot in Cascais en verder de N247 tot in Praia do Guincho. Er is een grote parking waar je mag overnachten. In het hoog seizoen betaal je 2 euro. We staan hier met een paar campers in een prachtig landschap met uitzicht op de oceaan. Door de duinen lopen houten wandelpaden. En ... er zijn fietsen te huur.
We zijn naar hier gekomen met de bedoeling naar Boco do Inferno en Praia São João in Estoril te fietsen maar de hevige wind is spelbreker. Zelfs wandelen is niet aangenaam. Van in de camper zien we hoe de zee wild schuimend hoge golven op het strand rolt. De camper schudt heen en weer. Blijven heeft geen zin. Na de lunch rijden we 12 kilometer verder naar Cabo da Roca.




Praia do Guincho

Ooit bezochten we Cabo da Roca. Wat een verschil! Toen was er een kleine parking met een paar auto's. We hebben hier zelfs met twee campers overnacht. Nu is er een grote parking apart voor auto's en bussen en die staat al behoorlijk vol. Bussen rijden af en aan. Gelukkig komen er regelmatig plaatsen vrij doordat veel bezoekers niet lang blijven.
Cabo da Roca, een 140 m hoge klif, is het meest westelijk punt van het Europese vasteland. Het uitzicht is er geweldig met aan de ene kant de Atlantische Oceaan en aan de andere kant het groene, glooiende landschap van het gebergte Serra de Sintra. Onder invloed van de constante zeewind groeien er alleen lage planten, zoals onder andere de bodembedekker Hottentotvijg.
Op een stenen monument bij de rand van de klif staat: "Aqui Onde a terra se acaba e o mar começa" wat betekent "Hier ... waar het land eindigt en de zee begint", een citaat van de bekende Portugese dichter Luís Vaz de Camões.
De vuurtoren is niet open voor publiek, de parking is gratis en verder is er een restaurant-souvenirwinkel en een postkantoor, waar je een certificaat kan kopen dat aantoont dat je hier geweest bent.
Zoals de meeste toeristen, wandelden we wat rond, genieten van het uitzicht en nemen een paar foto's. Cabo da Roca blijft een bezoek waard.

Eigenlijk wilden we hier in de buurt een wandeling maken naar Praia da Ursa, één van de mooiste stranden van de regio. Het strand is alleen te voet te bereiken en het pad ligt nogal moeilijk.
Hét probleem is, waar laten we onze camper achter?
Een wandeling naar Praia da Ursa stellen we uit. Voor vandaag is het genoeg geweest.

17.00 u: Op weg naar Odrinhas Parque. We volgen onze TomTom. Hij stuurt ons door smalle straatjes in Sintra en nadien maakt hij nog een shortcut wat zeker niet de gemakkelijkste weg is. Op de koop toe valt de camperplaats niet erg mee. We betalen er 10 euro voor lozen, stroom en wifi.
Geen al te best einde van een toch mooie dag.

Dag 20-4:  98 km
Overnachting: Portugal, Regio Lissabon en vallei van de Taag, 2705-705 Odrinhas, Rua do Castanhal 7, Odrinhas-Parque
Coördinaten: N 38.88303    W 9.37504




Cabo da Roca




Bodembedekker Hottentotvijg




EINDE DEEL III



DEEL IV: De WESTKUST VAN PORTUGAL
Van Cabo da Roca tot Braga



         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.