Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!



NOORD-SPANJE


2 september - 9 oktober 2018

DEEL I: Door Frankrijk naar Noord-Spanje: Van Laakdal tot Berlanga de Duero


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Sony HW10V en Nikon D7100








Reisroute 1: Van Laakdal tot Vitoria Gasteiz

Voor onze najaarsreis plannen we rond te toeren in Noord-Spanje naar plaatsen die we tot hiertoe niet bezochten.
Vooral middeleeuwse dorpen, natuurgebieden en canyons in de provincie Soria en Huesca staan op de wachtlijst.




Le Crotoy - natuurgebied

Zondag, 2 september - Van Laakdal naar Le Crotoy

25°C - 12°C: Begeleid door een stralende zon rijden we via Brussel en Lille naar Le Crotoy. Onderweg houden we lunchpauze en vóór we naar de camping rijden, tanken we bij een supermarkt. Ongeveer om 15.00 uur arriveren we aan in Camping Les Trois Sablières. De dame bij het onthaal is eerder nors en niet erg behulpzaam. De camping zelf valt mee. Met ACSI-kaart betalen we 17 euro plus 1 euro taxe per nacht. Er is een verwarmd zwembad en een wifipunt.

16.00 u: Het fietspad volgend richting kust komen we langs een natuurgebied met veel watervogels (eenden, zwanen, zilverreigers en zelf lepelaars). Jammer genoeg zien we er geen dichtbij. Een mooie foto maken is moeilijk.
Na een paar kilometer loopt het fietspad langs de zee tot de haven en vandaar verder langs Saint-Valéry sur Somme tot La Pointe du Hourdel. Dat wordt een tochtje voor morgen. De teller staat op 15 km. Mooi gefietst vandaag.

Dag 1:  347 km
Overnachting: Frankrijk, regio Hauts-de-France, departement Somme, 90550 Le Crotoy, 1850 rue de la Maye, Camping Les Trois Sablières (ACSI)
Coördinaten: N 50.24834    E 1.59861





La Pointe du Hourdel

Maandag, 3 september - Le Crotoy - La Pointe du Hourdel

23°C - 12°C: De zon is nog altijd van de partij. Na de middag fietsen we langs de plage naar de haven. Het is merkelijk minder druk dan gisteren wat normaal is op een zonnige zondag in september! We volgen het fietspad tot Saint-Valéry sur Somme door een natuurgebied zonder huizen of cafeetjes. In Saint-Valéry verlaten we het pad en rijden de stad in om een terrasje te doen, even pauze te nemen en onze dorst te lessen.

Een uurtje later zijn we weer op weg en fietsen tot La Pointe du Hourdel. Na 10 km zien we de vuurtoren van het vissersdorpje Le Hourdel. We hopen er de zeehondenkolonie van de Sommebaai te spotten. Ongeveer 200 zeehonden liggen hier bij eb op het kiezelstrand te zonnen. Pech, het is net vloed en de hele troep ligt te genieten in het water. Af en toe steken ze hun kopje boven om dan direct weer onder te duiken.

Vóór we er erg in hebben is het 18.00 uur. We fietsen non-stop terug naar de camping.
Om 20.00 uur zijn we thuis met op de teller 58 km.
Ooit willen we nog een keertje naar La Pointe du Hourdel maar dan houden we wel rekening met de getijden.

Dag 2 - Overnachting: Le Crotoy, Camping Les Trois Sablières (ACSI)




Dinsdag, 4 september - Van Le Crotoy naar Angers

Via Rouen, Evreux en Le Mans bollen we naar Angers.
17.00 u: Geïnstalleerd in Camping Le Lac de Maine (ACSI 15 euro + 1 euro taxe per nacht, verwarmd zwembad, wifi gratis).

Dag 3:  443 km
Overnachting: Frankrijk, regio Pays de la Loire, departement Maine-et-Loire, 49000 Angers, Avenue du Lac de Maine, Camping Le Lac de Maine (ACSI)
Coördinaten: N 47.45452    W 0.5964




Woensdag, 5 september - Angers

24°C - 13°C: Vanaf de camping loopt een fietspad langs de rivier de Maine tot in Angers. De Maine loopt dwars door de stad. Na 5 km zijn we in het centrum. Aan de overkant zien we het imposante Kasteel van Angers met zijn 17 torens. We steken de brug over want we willen naar de Place du Président Kennedy. Op dit plein laten we onze vehikels beveiligd achter. Vlakbij, in het Office de Tourisme, bekomen we alle info over de stad. Ze praten ons ook een City-pass. Een City-pass kost 15 euro, is 24 uur geldig en geeft toegang tot alle musea, het kasteel en het toeristentreintje.



We beginnen met een bezoek aan het monumentale Kasteel van Angers, een burcht met omwalling en 17 robuuste torens. Zowel in de grachten als binnen de muren zijn mooie tuinen aangelegd. We zien er wat overblijft van het koninklijk verblijf, de kapel en dé attractie, de galerij met "de Apocalyps wandtapijten".
Dit uniek werk uit de 14de eeuw illustreert de Apocalyps van Johannes of het Boek der Openbaring. Er werd 7 jaar aan gewerkt en bestond oorspronkelijk uit 90 doeken.

Om ons bezoek aan het kasteel af te sluiten, maken we een wandeling op de vestingmuren en worden beloond met een prachtig uitzicht over de stad Angers.


Angers: Zicht op de rivier de Maine


Kasteel Angers



13.20u: Er rest ons nog net de tijd om een hapje te eten vóórhet toeristentreintje vertrekt.
Stipt 14.00 uur brengt het treintje ons langs de meest interessante plaatsen en monumenten van Angers. En... de uitleg van de rondleiding is in het Nederlands! In de andere wagonnetjes werd een franstalige/engelstalige uitleg aangezet.
Exact 40 minuten later staan we terug op de Place du Président Kennedy, het vertrekpunt.

Na een rust- en lunchpauze volgen we het stadsplan:
  • We komen bij La Galerie David d'Angers, een museum in een voormalige kerk waarvan het dak met glas overkoepeld is. Alles draait om licht en sculpturen van de kunstenaar David uit de 19de eeuw.
  • Even verder ligt het Musée des Beaux-Arts met bijhorende plantentuin wat gesloten is omwille van voorbereidingen voor "het feest" komende zondag. Het is niet de enige plaats waar we voor een gesloten deur komen te staan om dezelfde reden.
  • Op het plein bij het museum staat de Tour Saint-Aubin. De kerktoren is het enige wat overblijft van de Abdij Saint-Aubin uit de12de eeuw.
  • We lopen even binnen bij La Collégiale Saint-Martin, een kerk uit de Karolingische tijd die in de 20ste eeuw gerestaureerd werd. Het is tegenwoordig een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de kerk.
  • We trekken naar de rand van de oude stad om er La Maison Bleue te zien, een art-decogebouw gemaakt in blauwe mozaiek. Moet aanvankelijk heel kleurrijk geweest zijn. Nu zijn de blauwe kleuren vervaagd en is het geheel minder mooi.
  • We keren terug langs de place du Ralliement, een centraal plein met Le Grand Théâtre. Het theater heeft een indrukwekkende gevel. Zelf vind ik het theatergebouw van Gent mooier.
  • Op de Place Saint-Croix zien we het Maison d'Adam uit de 15de eeuw. Volgens inwoners het mooiste vakwerkhuis van de stad met prachtige houtsnijwerken op de gevel.
  • Uiteindelijk zijn we bij de Kathédrale Saint-Maurice. De kathedraal is gesloten. We moeten tevreden zijn met een zicht van de buitenkant. Aan de voorgevel zijn restauratiewerken bezig. Het geheel lijkt imposanter door de lange trap die tot de rivier loopt.


  • Het is al laat. We zakken af tot de rivier, steken de Pont de Verdun over en volgen het fietspad richting camping. Morgen keren we terug om de andere oever van de Maine verkennen.

    Dag 4 - Overnachting: Angers, Camping Le Lac de Maine (ACSI)


  • Galerie David d'Angers


    Maison d'Adam


    Collégiale Saint-Martin




    Museum Jean Lurçat - voormalige ziekenzaal


    Klooster in voormalig hospitaal


    Tuin bij Museum Jean Lurçat

    Donderdag, 6 september - Angers

    24°C - 13°C en zon: We pedaleren nog een keertje naar het oude centrum van Angers. Bij de Pont de Verdun blijven we aan deze oever van de rivier en slaan links naar de wijk La Doutre. Door smalle, geplaveide straatjes bereiken we de Place du Tertre Saint-Laurent met de Greniers Saint-Jean. Dit gebouw is niet open voor publiek, idem dito gisteren omwille van de voorbereiding voor "het feest" volgende zondag.


    Een honderd meter verder zijn we bij het oude ziekenhuis Saint-Jean met het Museum Jean Lurçat. In dit historisch gebouw uit de 12de eeuw is sinds 1968 het werk van Jean Lurçat, waaronder zijn beroemde "Le Chant du Monde", onderbracht.
    Jean Lurçat (1892 - 1966)is een beroemde schilder, keramist en wandtapijtmaker.
    Het is hier opvallend rustig. We zijn voorlopig de enige bezoekers. Van de hal komen we direct in de vroegere ziekenzaal. In deze ruimte hangt het monumentaal kunstwerk "Le Chant du Monde". Indrukwekkend!
    Het is geweven tussen 1957 en 1966, bestaat uit tien panelen met een totaal oppervlak van 500 m²! Het werk werd onderbroken door het overlijden van Jean Lurçat. Het is een symbolische kijk op de mens in het universum; een kijk op de toekomst, de dood en wedergeboorte, kernoorlog en ruimtevluchten. Het is een boodschap van hoop en vrede.
    "Le Chant du Monde" van Jean Lurçat is de moderne tegenhanger van het beroemde middeleeuws wandtapijt "l'Apocalyps" wat we gisteren in het Kasteel van Angers zagen. Het was de wens van Lurçat dat zijn "Le Chant du Monde" zou tentoongesteld worden niet ver van "l'Apocalyps", een werk dat hem geïnspireerd had.

    Op het einde van de zaal is een doorgang naar het kloosterhof. In een gebouw er naast, het voormalig weeshuis uit de 17de eeuw, bevindt zich het "Musée de la Tapisserie Contemporaine". Een reeks moderne wandtapijten die de geschiedenis van de textielkunst sinds de jaren 1950 tot nu weergeven. Hoewel ook interessant vinden we dit museum minder doordat we eerst het spectaculair kunstwerk van Jean Lurçat zagen.

    13.oo u: We fietsen nog wat rond in de wijk La Doutre en zien vakwerkhuizen, herenhuizen uit de 15de en 16de eeuw omgebouwd tot hotels, ...br Na een hapje en een drankje op het terras van een lokaal café keren we terug.
    Het bezoek aan het Musée Jean Lurçat is bijzonder meegevallen.

    Dag 5 - Overnachting: Angers, Camping Le Lac de Maine (ACSI)




    La Grande Menace - De grote dreiging: Deel van het immense wandtapijt "Le Chant du Monde" van Jean Lurçat





    Kapel Notre Dame in Béhuard

    Vrijdag, 7 september - Béhuard en Savennières

    22°C - 14°C: De Maine stroomt dwars door Angers. De camping ligt aan het Lac de Maine. Er loopt een fietspad langs de rivier naar de stad maar ook in de andere richting. Vandaag geen musea, geen drukke stad, wel een tochtje in de natuur.
    Eerst volgen we de rivier tot Bouchemaine waar de Loire en de Maine samenvloeien. Vanaf hier fietsen we tot Béhuard, een charmant dorpje op een eiland in de Loire met amper een hondertal bewoners. Het is omgeven door twee takken van de Loire en wordt in de winter regelmatig overstroomd. Bij de kapel Notre Dame, die op een rots ligt, hangt een meter waar de waterhoogte bijgehouden wordt.
    We lopen door de smalle straatjes hopeloos op zoek naar een cafeetje. Een bereidwillige bewoner wijst ons de weg, langs het water, naar de enige plaats waar we onze dorst kunnen lessen en wat rusten.
    Op de terugweg stoppen we nog even in Savennières. Savennières is een heel oud dorp gelegen aan de Loire en bekend om zijn droge wijnen van de chenin druif. Zelf zijn we geen kenners en meer geïnteresseerd in het Romaanse kerkje.
    Weer "en route" naar de camping. De teller wijst 29 km. Het was een ontspannen dag.

    Dag 6 - Overnachting: Angers, Camping Le Lac de Maine (ACSI)



    Zaterdag, 8 september - Van Angers naar Royan

    27°C - 16°C: We verkassen naar de kust. Eerst bij de Super-U voordelig tanken en de voorraad vullen en dan op weg naar Royan.
    18.00 u: Toch vertrekken we nog op verkenning. Langs de boulevard is er net kermis. Grappig uitgedoste muzikanten vrolijken de boel op.
    We fietsen de zee volgend tot de monding van de Gironde. Vanaf de haven brengt een "bac" passagiers naar de andere kant van de Gironde. De hele kustweg is bezaaid met de typische "carrelets" of vissershutten met kruisnetten. Die kruisnetten zijn voorzien van een takelinstallatie om het grote net neer te laten en weer omhoog te takelen.
    In de verte zien we de Phare de Cordouan, de oudste vuurtoren van Frankrijk nog in werking. Ze werd ooit gebouwd in opdracht van de Franse koning Hendrik III.
    20.00 u: Terug bij de camper met 7 km op de teller.

    Dag 7:  265 km
    Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, departement Charente-Maritime, 17200 Royan, 16 rue du Colonel Lachaud, Camping Campéole Clairefontaine(ACSI)
    Coördinaten: N 45.63111    W 1.05000


    Royan: Carrelets of vissershutten met kruisnetten


    Zondag, 9 september - Royan

    26°C - 16°C: Na de middag fietsen we langs de zee tot Saint-Palais-sur-Mer en verder door een bos tot La Palmyre. Ons oorspronkelijk doel was Ronce les bains. In La Palmyre blijkt dat we nog maar halfweg zijn en er staat al 15 km op de teller. De weg is soms sterk hellend. We besluiten wijselijk om terug te rijden. Onderweg stoppen we op een mooi plaatsje aan zee en genieten er, op een terras met een pintje, van het uitzicht.
    19.00 u: Terug van weggeweest.

    Dag 8 - Overnachting: Royan, Camping Campéole Clairefontaine (ACSI)



    Maandag, 10 september - Van Royan naar Ondres

    32°C - 16°C: Via Bordeaux rijden we met alternatieve wegen naar Ondres.
    15.00 u: Geïnstalleerd op Camping du Lac voor een laatste tussenstop in Frankrijk. Morgen reizen we naar Spanje.
    Wat doen we deze namiddag? We staan in dubio. Er loopt een fietspad langs het meer naar zee en er is een openlucht zwem- en wellnessbad. Het wordt zwemmen. Daar hebben we minder gelegenheid toe.

    Dag 9:  310 km
    Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, departement Landes, 40440 Ondres, 518 Rue de Janin, Camping du Lac(ACSI)
    Coördinaten: N 43.56503,    W 1.45244



    Dinsdag, 11 september - Van Royan naar Vitoria Gasteiz

    29°C - 14°C: De camperplaats is een deel van de parking met 40 gereserveerde plaatsen; gratis; met servicepunt; een tramhalte aan de overkant en een supermarkt in de buurt.
    Vitoria Gasteiz is de hoofdstad van de autonome regio Baskeland, hoofdstad van de Baskische Provincie Álava én de zetel van de Baskische regering.

    15.00 u: Vanaf de parking leidt een fietspad tot de stad. De stad zelf is autoluw.
  • We fietsen naar de Plaza de España Nueva. Op dit enorm plein, dat omgeven is door arcaden, zien we het Ayuntamiento (gemeentehuis) en het Oficina de Turismo. In het toeristengebouw bekomen we uitleg over de oude stad, een stadsplan én een routeplan van de bekende Street Art-reeks "La Ciudad Pintada" of "De Geschilderde Stad.
  • Van de Plaza de España Nueva stappen we naar de Plaza de la Virgen Blanca, een levendig en autovrij plein met rondom huizen met glazen erkers, gezellige bars, terrasjes en restaurants. Vanaf hier begint onze toer door het historisch centrum. De fietsen laten we beveiligd achter.
  • Een trap brengt ons bij de hoger gelegen 14e eeuwse Iglesia de San Miguel.
  • Even verder komen we op de gezellige Plaza del Machete met de Iglesia San Vicente.
  • Het stadsplan volgend, komen we door smalle, geplaveide straatjes in het hoogste deel van de stad bij de kathedraal Santa Maria. Al jaren wordt de "oude kathedraal" gerestaureerd maar ze blijft ondertussen wel open voor het publiek. Een bezoek kan alleen met gids en op afspraak. Om 12.30 uur is er een Engelstalige rondleiding. We maken alvast een afspraak voor morgen.
  • Op de Plaza Burrulleria, achter de kathedraal staan de oudste en best bewaarde gebouwen van de stad, historische paleizen, de Toren van Anda, El portalon, ... . Als contrast is op één van deze gebouwen een enorme muurschildering aangebracht dat refereert naar de vroegere markt van stoffen en kleding op deze plaats.
    Een reeks muurschilderingen "La Ciudad Pintada" of "De Geschilderde Stad", zijn in heel de stad aangebracht. Ze verwijzen naar de geschiedenis van de stad.
  • Terugwandelend passeren we de "Muralla" of, wat er van overblijft, het Palacio de Escoriaza, de Iglesia San Pedro en nog meer muurschilderingen.

  • Door de winkelwandelstraat komen we bij de Plaza de la Virgen Blanca waar we onze fietsen ophalen. We beëindigen onze dag op een terras met een vers sinaasappelsap en een paar lekkere pintxo's.

    Dag 10:  179 km
    Overnachting: Spanje, regio Baskenland, provincie Álava, 01001 Vitoria Gasteiz, Portal de Foronda (zijstraat naar de parking), Camperplaats
    Coördinaten: N 42.86595    W 2.6843


    Vitoria Gasteiz: Plaza de la Virgen Blanca


    La Torre de Anda


    Muurschilering op de Plaza Burrulleria:
    "Mural al Hilo del Tiempo" of "Een Draad van de Tijd"



    Plaza de la Virgen Blanca





    Woensdag, 12 september - Vitoria Gasteiz

    30°C - 13°C: Het wordt een warme dag. Voorzien van voldoende drank fietsen we naar het oude centrum van de stad. Er valt nog heel wat te zien.
  • Het Casa del Cordon is onze eerste stop. Oorspronkelijk, in de 13de eeuw, stond er alleen een toren. In de 15de eeuw is er een huis rond gebouwd. De bovenkant van de toren is weggehaald en vervangen door een koepel.
    De toegang is gratis. Foto's nemen mag. Alleen gelijkvloers en kelder zijn open voor publiek. De rest van het gebouw is tegenwoordig kantoorruimte.

  • We brengen een bezoek aan het Palacio de Montehermoso, een paleis uit de 16de eeuw in renaissancestijl, dat tegenwoordig een Cultureel Centrum is.

  • Tegen 12.30 uur zijn we, zoals afgesproken, bij de Kathedraal Santa Maria in het hoogste deel van de stad.
    De 15de eeuwse "oude kathedraal" is een immens maar sober gebouw. Jaren geleden werden er scheuren in de muren en de fundamenten vastgesteld. Sindsdien buigen een groep architecten en archeologen zich over het probleem en zoeken naar de oorzaak en een oplossing. Sinds 1994 zijn restauratiewerken bezig. De religieuze diensten blijven doorgaan en de kathedraal blijft open voor het publiek.

    Het voorportaal staat in de steigers. Daarom leidt de gids ons binnen via een achteringang. Iedereen moet een veiligheidshelm dragen. Het wordt een atypisch bezoek dat start in de crypte.
    De gids legt duidelijk en deskundig uit welke methoden en procedures gebruikt werden om de fundamenten te verstevigen. Ze vertelt ook over de geschiedenis van Vitoria Gasteiz sinds de 12de eeuw.
    Van de crypte komen we in het schip van de kerk. Vandaar komen we hogerop met een nieuwe houten draaitrap. Dan volgt een wandeling door een smalle gang die langs de buitenkant rond de kerk loopt en ons naar de klokkentoren brengt. Vanaf dit hoogste punt hebben we een panoramisch zicht over de stad.
    Als afsluiting is er nog een fantastische lichtprojectie in het hoofdportaal. We zien een "evolutie in de tijd" van het portaal, het plafond, de muren en de sculpturen.

    Willy en ik zijn uiterst opgetogen over het bezoek. Het was fascinerend en de gids was uitstekend. Een "must" als je ooit in Vitoria Gasteiz bent.


  • Palacio de Escoriaza


    Vitoria Gasteiz: Casa del Cordon


    Kathadraal Santa Maria
    14.00 u: We zijn toe aan een pauze. We stappen een bar binnen en bestellen een grote pint en een paar pintxo's.
    15.00 u: We hebbenin het historisch centrum genoeg kerken, palacio's en pintxo- tapasbars gezien. Nu willen we naar de nieuwe stad. Omdat de oude stad op een heuvel ligt, zijn er op veel plaatsen trappen en roltrappen voorzien als verbinding met de lager gelegen nieuwe stad. Daarvan maken we dankbaar gebruik, zelfs met de fiets. Het spaart ons heel wat inspanning, vooral in deze hitte. We passeren het Oficina de Turisma op de Plaza de España Nueva en halen nog wat info. Wat is er buiten de oude stad interessant te zien? Wat is de beste weg en zijn er fietspaden?

    Eerst stoppen we bij een gelateria, niet zo maar een gelateria. Er is heel veel keuze, zelfs "Chocolate belga".
    We zijn weer onderweg en komen voorbij opmerkelijke gebouwen en mooie parken:
  • het Baskisch Parlement,
  • Palacio de la Provincia,
  • de "nieuwe" Catedral de Maria Inmaculada,
  • het Parque de la Florida
  • Het museo de Armeria
  • Palacio Ajuria Enea, de residentie van het Baskisch Gouvernement, gebouwd in 1918 in Baskische stijl.
  • Het Museo de Bellas Artes dat gehuisvest is in het Palacio Augusti, gebouwd in 1912.
  • Het palalcio de Congresos Europa. Dit monument met zijn tuinen wilden we bezoeken. Te laat, het is al gesloten.
  • Vóór we terug fietsen naar de camperplaats maken we een ommetje naar de Boulevard met zijn ultra modern reusachtig, glazen Shoppingcenter.

  • Hoewel we aan eten toe zijn, fietsen we tot de Mercadona, aan de overkant van de grote weg, om onze voorraad fruit aan te vullen en voor lekkere croissants.
    18.00 u: Eindelijk eten en uitrusten!

    Vitoria Gasteiz valt bijzonder mee en is zeker een bezoek waard! Het is een levendige stad met mooie architectuur, musea, veel Street Art; het is een groene stad met veel parken en vooral met veel fietspaden.

    Dag 11 - Overnachting: Vitoria Gasteiz Camperplaats



    Museo de bellas Artes




    El Boulevard: Shoppingcenter



    Reisroute 2: Van Vitoria Gasteiz tot Gormaz





    Pancorbo

    Donderdag, 13 september - Van Vitoria Gasteiz naar Burgos

    27°C - 12°C: We verhuizen naar Burgos. Onderweg passeren we het Monumento al Pastor, het bergdorpje Pancorbo en heel veel uitgebloeide zonnebloemveelden.
    1200 u: Geïnstalleerd op Camping Fuentes Blancas. We willen hier gewoon genieten van het comfort dat bij een camping hoort want de eerstvolgende dagen zullen we veel vrij of op een camperplaats moeten overnachten.

    Dag 12:  119 km
    Overnachting: Spanje, regio Castilië en León, Provincie Burgos, 09193 Burgos, Calle Cartuja de Miraflores, Camping Fuentes Blancas (ACSI)
    Coördinaten: N 42.34122    W 3.65775




    Stadspoort Arco de la Cárcel

    Vrijdag, 14 september - Van Burgos via Lerma en Yecla naar Santo Domingo

    Op weg nar Santo Domingo de Silos. Halfweg stoppen we in Lerma, een middeleeuws plaatsje dat hoog op een heuvel ligt. De camper laten we achter op een parking buiten het dorp.
    Door de oude stadspoort Arco de la Cárcel, komen we door de Calle Mayor terecht op het Plaza Mayor, het hoogste gedeelte van de stad.. Op dit plein ligt het Palacio Ducal, een statig, 17de eeuws paleis dat omgebouwd is tot een Parador (Luxehotel) met wel 70 kamers.
    Er naast zien we het Convento de San Blas, een Dominicaner nonnenklooster met prachtige gevel.
    Wandelend door oude, smalle straten komen we voorbij het Convent de l'Ascensión de Lerma, de Mirador de los Arcos en de imposante Iglesia Colegial de San Pedro die uitkijkt op de rivier de Arlanza. Er zijn nog meer kerken en kloosters in Lerma allemaal uit de 17de eeuw.
    Een interessante tussenstop!



    Monasterio de Santo Domingo de Silos
    11.00 u: We rijden naar het Monasterio de Santo Domingo de Silos.
    Het klooster is open van 10.00 tot 13.00 uur. De toegang kost 3,5 euro. Een rondleiding kan enkel met een Spaanstalige gids. Wij moeten het stellen met Engelstalige folders. Alleen het prachtige kloosterhof, de oude apotheek en het museum zijn open voor het publiek.
    Het bezoek was wel de moeite waard maar we hadden er meer van verwacht.
    We nemen nog een kijkje in de bijhorende kerk en maken een wandeling in de tuin.



    Tuin - Monasterio de Santo Domingo de Silos





    Kloof van Yecla
    15.00 u: Na de lunch rijden we naar de Desfiladero de la Yecla die ongeveer 3 km van Santo Domingo de Silos ligt. Net voorbij de tunnels parkeren we langs de weg, midden in een prachtig rotslandschap.
    Waar begint die kloofwandeling? We volgen andere wandelaars en zien dat bij de tunnel een trap naar de wandeling leidt.
    Over loopbruggen van staal en beton, die vastgemaakt zijn in de rotsen, wandelen we door de zeer smalle kloof. Onder ons loopt de rivier La Yecla waar voor het ogenblik weinig water in staat. Aan het einde van de kloof zien we hoog boven ons Griffongieren door de lucht zweven. We genieten een tijdje van dit schouwspel en doen een poging om iets daarvan digitaal vast te leggen. Terug keren moet langs dezelfde weg.
    Het was een korte maar aangename wandeling (1,4 km). Wij noemen het een "mini Caminito del Rey".




    Parkeren in een mooi rotslandschap bij de Desfiladero de la Yecla




    19.00 u: We snorren terug naar de parking in Santo Domingo de Silos om er te overnachten. s'Avonds wandelen we nog even naar het oude dorp en drinken er een pint op de Plaza Mayor.

    Dag 13:  78 km
    Overnachting: Spanje, regio Castilië en León, Provincie Burgos, 09610 Santo Domingo de Silos, Pasaje Las Calderas, camperplaats op mix-parking
    Coördinaten: N 41.96434    W 3.41976



    Zaterdag, 15 september - Van Santo Domingo de Silos via Peneranda de Duero naar Aranda de Duero

    31°C - 14°C: Door een weids, dunbevolkte landschap rijden we naar Peneranda. Onderweg zien we veel enorm veel zonnebloemvelden. De meesten zijn uitgebloeid. Hier en daar staan er nog volop in bloei.
    11.00 u: Zodra we de omwalling in Peneranda de Duero zien, parkeren we langs de weg. Honderd meter verder, door een van de stadspoorten, komen we op de Plaza Mayor. Wat een prachtig plein! Rondom zijn er vakwerkhuizen met arcaden, geflankeerd door de Iglesia de Santa Ana met er tegenover het Palacio de los Condes de Miranda. Zoals op veel plaatsen in deze periode wordt hier ijverig gewerkt aan de voorbereiding voor "het feest" morgen. Welk feest? Dat zijn we niet te weten gekomen. De kerk is gesloten. Het paleis ook. Een geleid bezoek in het Spaans kan om 13.00 uur.

    Boven het dorp torent het Castillo de los Condes de Miranda. Het is een langwerpig fort dat aanpast is aan de smalle en langgerekte vorm van de heuvel die de stad domineert, Het wordt een hele klim om er te geraken. Als we het kasteel in zicht hebben, vinden we de weg naar de ingangspoort niet. De zon brandt en er is nergens schaduw. We vergeten het kasteel en zakken af naar het dorp. Gelukkig staat de camper in de schaduw en kunnen we er even afkoelen, rusten en een hapje eten.
    Tegen 13.00 uur staan we aan het Paleis van de Graven. Een bezoek kost 3 euruo p.p.
    Het paleis is gebouwd rond een prachtige patio met arcaden en heeft twee verdiepingen. Een elegante trap leidt ons naar de eerste verdieping. Het hele paleis is rijkelijk versierd in Mudejarstijl, met cassetteplafonds en pleisterwerk in geometrische en abstacte motieven.

    Zonnebloemvelden onderweg naar Peneranda


    Palacio de los Condos de Miranda



    Één van de stadspoorten in de omwalling van Peneranda de Duero




    Van Penerande de Duero rijden we 15 km verder naar Aranda de Duero. Op een grote parking aan de rand van de stad, bij de rivier, zijn 10 plaatsen gereserveerd voor campers (gratis, met servicepunt).
    15.00 u: Het is drukkend heet. Aranda is een grote stad. Zeker vandaag is het bijzonder druk want er zijn festiviteiten. Een massa mensen zijn op de been. Overal klinkt luid muziek en alle terrassen zitten vol. Vóór we op verkennig gaan, willen we een paar uur acclimatiseren.

    18.00 u: We wagen ons in de stad. Er is lawaai en het is er vuil, niet gezellig.
    We zien de Iglesia de Santa Maria, een enorm gebouw met gebeeldhouwd, zeer mooi portaal. Even verder, voorbij de Iglesia de Juan komen we bij de Puente Medieval. Hier vinden we eindelijk rust en stilte.
    Na een uurtje zijn we terug bij de camper. Aranda de Duero valt tegen.

    Dag 14:  62 km
    Overnachting: Spanje, regio Castilië en León, provincie Burgos, 09400 Aranda de Duero, Manzana M1,35, Camperplaats Aranda de Duero
    Coördinaten: N 41.67002    W 3.69226



    Zondag, 16 september - Van Aranda de Duero naar Riaza

    25°C - 15°C: Rustdag

    Dag 15:  60 km
    Overnachting: Spanje, regio Castilië en León, provincie Segovia, 40500 Riaza, Carretera de la Estacion, Camping Riaza (ACSI)
    Coördinaten: N 41.26978    W 3.49746



    Maandag, 17 september - Van Riaza via Ayllon, San Esteban de Gormaz en Gormaz naar Berlanga de Duero


    29°C - 15°C: We kunnen er weer tegen. Onze eerste stop wordt Ayllon. Na 22 km staan we geparkeerd net buiten de muren Ayllon. Een wandeling in dit historisch dorpje brengt ons een paar eeuwen terug in de tijd. Door de Arco Medieval komen we op de Plaza Mayor bij het Ayuntamiento en de Iglesia San Miguel Arcángel. Ever verder staan we bij het prachtige Palacio de los Contreras en de Torre la Marina.
    Ayllon is een gezellig, rustig dorp.


    Ayllon


    11.00 u: Van Ayllon trekken we naar San Esteban de Gormaz (27km). De natuur onderweg is prachtig. In San Esteban parkeren we in de buurt van de Oficina de Turismo naast een Spaanse camper.
    We wandelen door de stad, over de Plaza Mayor, en zien de bijzonder mooie Iglesia de San Miguel. Jammer, ze is gesloten. Veel monumenten, kerken en musea zijn 's maandags gesloten. We kunnen daarvoor s'maandags toch niet thuisblijven.
    We klimmen naar het kasteel wat met deze hitte veel inspanning vraagt. Té veel. Het is niet meer aangenaam. We geven het op en keren terug naar de parking.


    Landschap onderweg naar San Esteban



    Iglesia de San Miquel in San Esteban de Gormaz





    Gormaz


    Parking bij Castillo de Gormaz
    Bij de Eroski, tegenover de parking, vullen we onze voorraad aan en starten richting Castillo de Gormaz.
    Al van ver zien we de monumentale ruïne van het kasteel liggen op de top van een heuvel.
    In Gormaz aangekomen zitten we vast. Er loopt een smalle weg van het dorp naar het fortaleza. Is dit wel te doen? Willy parkeert de camper op het pleintje bij de kerk. We lunchen en ... dan zien we een Spaanse camper, onze buur van in San Esteban, aangereden komen. De man beweert dat het mogelijk is om naar boven te rijden. Er is een parking en je kan er draaien. We riskeren het en hopen geen tegenliggers tegen te komen want dat zou wel een probleem zijn.
    De enorme ruïne is een paradijs, vooral voor Willy die van zo'n bouwval houdt meer dan van gerestaureerde monumenten.
    We lopen hier op het dak van de wereld tussen de resten van oude glorie. De zon zit goed en de wolken vormen een ideale achtergrond om dit bijzonder beeld te fotograferen.

    17.30 u: We bollen naar Berlanga de Duero en genieten van het landschap onderweg. Aan de rand van de stad vinden we een geschikte plaats om te overnachten.
    Een paar uur later worden we getrakteerd op een kort maar krachtig hitteonweer. Wat een dag! We namen duidelijk te veel hooi op onze vork. In de toekomst doen we het kalmer aan.

    Dag 16:  119 km
    Overnachting: Spanje, regio Castilië en León, provincie Soria, 42360 Berlanga de Duero, vrij geparkeerd




    Castillo de Gormaz




    EINDE DEEL I


    Groetjes van Willy en Andrea
    Veel leesgenot !!!

    DEEL II:Van Berlanga de Duero tot Laakdal



             FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

    P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.